Ето защо да спрете да се сравнявате с другите


Ето защо да спрете да се сравнявате с другите
Снимка: Istock

В днешно време всички ние прекарваме голяма част от времето си в социалните мрежи. Какво обаче ни се показва там? Един нереалистичен живот и една изкривена представа за красота. Гледайки това, особено подрастващите поколения, може да навреди много на самочувствието и да повлияе на самооценката ни.

Защо да спрем да се сравняваме с другите?

Гледаш някой профил и си мислиш: „Еха, какъв живот!“ или „Уау, колко добре изглежда!“. Нека ви кажем нещо: вие също изглеждате зашеметяващо. Очевидно е, че просто човекът от конкретния профил е отделил малко повече време да пренастрои съдържанието си така, че да предизвиква именно такива чувства у вас.

Вижте също: Пътешествието на жената към успеха

Защо се сравняваме с другите?

Сравняването  е човешка природа и в някои случаи може да бъде нещо добро, вдъхновяващо ни да се справяме по-добре и да бъдем по-добри. Но твърде често тези сравнения стават токсични до точката, в която мислите ви вече не са ваши и един ден осъзнавате, че не живеете собствения си живот, защото толкова много се опитвате да живеете нечий друг.

Себе си

Спрете да се сравнявате с другите. Без значение дали са Instagram инфлуенсъри, актьори или фитнес модели. Това наистина може да ви се отрази много лошо. Ако има някой човек, на когото се възхищавате, направете кратък анализ на това кой е и с какво се занимава. Ще стигнете до нещо интересно. Най-вероятно той не дава пет пари за това как живеят другите, какво качват в медиите, как се обличат, колко килограма са и какви коли карат. Сигурни сме, че това е човек, който е изцяло концентриран върху себе си и изграждането на своя живот и личност.

Вижте също: Стратегии, необходими за постигане на привидно невъзможни цели

Как да спрем да се подценяваме?

Сега, след като вече сте осъзнали това, е време за следващата стъпка: как да спрете да се сравнявате с останалите. Помислете за себе си. За това какво обичате да правите, какви са вашите хобита и интереси, какво ви вдъхновява. Вместо да гледате постоянно в другите, насочете цялата тази енергия към себе си. Започнете със спорт, който обичате, обърнете внимание на нещата, в които сте добри. Може би ще ви отнеме време да станете най-добрите, но никой не е казал, че трябва да сте. Разгърнете своя потенциал и развийте качествата си. Спрете да казвате: „Той е ПО...“. Не е. Същият човек, когото вие извисявате, не може много от нещата, които вие правите с лека ръка.

кариера

Има три вида сравнения:

 1. Сравнявате се с някой, който е над вас. Това може да бъде и в полза, ако го приемете като муза и мотивация, а не завист.
 2. С някой, който е под вас. Някой, който е по-надолу по стълбичката и вие се обръщате да го погледнете, за да се почувствате вие на по-високо. Това може само да ви забави.
 3. Сравнявате старо с ново „аз“ или с хора, които са на същото ниво, за да се усещате добре в групата.

Вижте също:Приемането на критика е чудесна възможност за развитие

Проблемът възниква, когато обвързвате присъщата си човешка стойност с това къде излизате или как се подреждате в тези сравнения. С течение на времето вие си нанасяте голяма вреда.

Както казахме, те невинаги са лоши, ако ги използваме като начин да се надградим и да ни стимулират. Но не бъдете критични към себе си. Не се омаловажавайте. Следвайте своя път, не се отклонявайте, работете и бъдете най-добрата версия на себе си. Това е може би най-доброто нещо, което можете да направите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


 • Късметче за всяка зодия за 23 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 23 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за този вторник, 23 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Късметът днес ще го намирате у дома - само се огледайте и вижте колко богат човек сте. Телец Неочакван подарък от близък човек ще ви зарадва. Вижте още: Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия,...

 • Най-щастливият ден от седмицата за...
  Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 22 - 28 юли 2024

  Представяме ви най-късметлийския ден за всяка зодия за периода от 22 - 28 юли 2024. Овен - 23 юли, вторник Пред вас ще се отвори страхотна възможност за нова работа или издигане в настоящата. Увеличаване на доходите. Телец - 25 юли, четвъртък Ще получите голяма сума пари. Може да става дума...

 • Хороскоп за тази седмица, 22 - 28 юли...
  Хороскоп за тази седмица, 22 - 28 юли 2024

  Научете какво ви съветват звездите тази седмица, 22 - 28 юли 2024 според зодията. Овен През тази седмица комуникацията и съвместните проекти с бизнес партньори могат да отнемат по-голямата част от времето ви. Не говорете прекалено много за себе си и за успехите си. В сряда обажданията, лавината...

 • Хороскоп за днес, 23 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 23 юли 2024

  Научете какво ви очаква този вторник, 23 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден за прегръщане на промяната. С луната във вашия знак вашият емоционален радар е засилен, насърчавайки ви да се справите с нерешени проблеми. В професионален план може да възникнат неочаквани възможности...

 • Късметче за всяка зодия за 24 юли 2024...
  Късметче за всяка зодия за 24 юли 2024

  Вижте какво е късметчето ви за тази сряда, 24 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Ще получите изненада от близък приятел. Телец Любовна магия, която ще запълни сърцето ви и ще ви накара да полетите от щастие. Вижте още: Най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 22 - 28 юли 2024 Близнаци Няма...

 • Хороскоп за днес, 24 юли 2024...
  Хороскоп за днес, 24 юли 2024

  Научете какво ви очаква тази сряда, 23 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на динамична енергия, която ви подтиква да поемете инициатива както в работата, така и в личния живот. Звездите се подреждат в подкрепа на смели решения и творчески проекти. Вашата управляваща...

виж всички виж всички
Реклама