Изложба ни пробужда за домашното насилие чрез изкуство (ВИДЕО)


Изложба ни пробужда за домашното насилие чрез изкуство (ВИДЕО)
Снимка: iWoman

Изложбата "Пробуждане между редовете", вдъхновена от женската сила, беше открита вчера, 17 май, в Национална галерия Квадрат 500, етаж 6.

Експозицията събира в една кауза 23-ма български артисти, обединени в творческата мисия да разгърнат своя визуален прочит на истории, написани от #ЖенитеSurvivors. Това е третата, кулминационна точка от поредицата арт събития "Пробуждане между редовете" на фондация Emprove. Серията стартира с курс по творческо писане, последван от литературно четене пред публика и завършва с картинна изложба, за да докаже, че изкуството във всяка негова форма е ненадминат терапевтичен и социално ангажиращ похват - както за създателите му, така и за неговите ценители.

"Идеята на тази изложба е широката публика да се докосне до силата на #ЖенитеSurvivors, които са преживели домашно насилие, били са в токсични връзки, излезли са от тях и сега помагат на други жени и на нас като общество да осъзнаем къде е тази токсичност, до къде се простира и как да се справим с нея. Изложбата е изключително зареждаща, като ни пробужда за нашата собствена сила", смята Олга Минева, организатор на "Пробуждане между редовете" и основател на фондация Emprove.

#ЖенитеSurvivors е първата по рода си българска общност, създадена от жени, успели да се освободят от емоционално или физическо насилие, за жени, поели към промяна и нов живот. В края на миналата година те преминаха професионален курс по творческо писане при британските автори Д-р Уил Бъкингам и Д-р Хана Стивънс. Като резултат бяха създадени близо 30 микро истории в жанра флаш фикшън, с "Пробуждането" като водеща тема. Жените имаха възможност освен да придобият ново умение, така и да излеят душата си в писмена форма по един деликатен и красив начин. Техните истории впоследствие бяха претворени в картини от редица наши популярни илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти.

"Личната история на ЖенаSurvivor ме вдъхнови за картината ми. Разказът беше достатъчно силен. Макар че аз самата не съм преминавала през нещо подобно, начинът, по който търсим утеха и се справяме след тежки преживявания, е нещо, което всеки познава. Насилието е  отвратително, домашното просто е скрито и това го прави по-трудно за изкореняване.", Гергана Станчева, автор на картината "Мока".

Това е второто събитие, за което фондация Emprove и Национална галерия Квадрат 500 си партнират. След като през 2020 на фасадата на галерията е прожектиран филм, сега те работят заедно по откриването на експозицията "Пробуждане между редовете".

"Изкуството наистина може да помага, да лекува и тази изложба показва именно това. Тя ни помага да се пробудим, да вникнем в душата на човек и там да видим пътя, който е изминал", каза Сиана Минева, куратор на изложбата.

Вижте в долното видео какво още ни споделиха за изложбата "Пробуждане между редовете":

Ще можете да се докоснете до въздействащото изкуство и разказите, вдъхновени от истински истории, до 17 юли в Национална галерия Квадрат 500, етаж 6.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама
Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама