Жената, която прекарала повече от 30 години в сън след зъбобол (ВИДЕО)


Жената, която прекарала повече от 30 години в сън след зъбобол (ВИДЕО)
Снимка: Instagram

Представете си как заспивате и се събуждате много години по-късно. Звучи като нещо от приказка. Но това е съвсем реален случай на тийнейджърка, която се събудила и откри, че е прекарала по-голямата част от живота си в сън. Нейната удивителна история оставила световната медицина в недоумение и е забулена в мистерия и до днес.

Каролина Олсон е родена през 1862 г. и води спокоен живот с четиримата си братя и сестри на остров Окньо, Швеция. Животът ѝ и този на семейството ѝ обаче се преобръща драстично след падане. Прибирайки се от училище, тя се спънала и ударила силно главата си в студената зимна настилка.

След като травмата ѝ минала, момичето се насладила на топла супа - всички смятали, че се е възстановила. Но на същия този 22 февруари 1876 нещата се променили. Каролина, тогава на 14 години, се оплакала от зъбобол. Семейството ѝ вярвало, че това е резултат от магия и я изпратило в леглото. Никой не подозирал, че тя ще се събуди 32 години по-късно.

Жена с рядко кожно заболяване учи хората да обичат себе си различни (СНИМКИ)

Лекарят, който пристигнал на острова, прекарал няколко дни в прегледи и изследвания на момичето, но случаят бил повече от озадачаващ. За разлика от типичната кома след инцидент, Каролина изглеждала мъртва, но в същото време жива. Изненадващ бил и фактът, че косата и ноктите ѝ изобщо не растяли и тя не отслабнала.

През 1882, 6 години по-късно, Каролина е преместена в град Оскаршамн за лечение с електрошок, което не проработило. Лекарите я изпратили отново вкъщи и казали на семейството ѝ, че могат да се надяват само на чудо. През цялото време на сън ѝ давали да пие мляко със захар от биберон.

Диагнозата, поставена от болницата, била парализа, свързана с деменция. Любопитното в този случай е, че умът ѝ все още е бил активен, тъй като реагирала на околната среда. Родителите ѝ забелязали това, когато много години по-късно един от братята ѝ починал. Въпреки че все още била в състояние на дълбок сън, Каролина плачела.

На 3 април 1908 прислужница открила Каролина да пълзи по пода. Била слаба и бледа, проявявала чувствителност към светлина и ѝ било малко трудно да говори. Новината предизвикала голямо вълнение. Репортери, лекари и зяпачи отишли в Окньо, за да я попитат за нейното преживяване, но когато се събудила, тя казала, че не помни нищо от тези 32 години.

В нейното съзнание тя все още била 14-годишно момиче, което се събудило през нощта, а в действителност вече била на 46 години. Въпреки това изглеждала много по-млада - между 25 и 30. Тя се подложила на психиатрични тестове в Стокхолм, където се оказало, че е запазила всички способности, които е имала преди да заспи.

В днешно време има случаи на хора, които прекарват по-голямата част от времето си в сън. Един пример е Бет Гудиър, която страда от синдрома на Kleine-Levin и се събужда само за няколко часа между периодите на сън, които продължават с месеци.

Има теория, че Каролина също е имала будни моменти, когато е можела да говори и да се храни, въпреки че това не може да се потвърди със сигурност. Това, което знаем е, че тя е живяла без проблеми още 40 години след събуждането си и винаги е била мила и общителна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама