Как да преодолеем трудните моменти


Как да преодолеем трудните моменти
Снимка: Thinkstock/Guliver

Понякога се чувстваме толкова зле, че просто вдигаме рамене. Страх, ненавист, отчаяние ни заливат на вълни и стресът продължава, сякаш няма край. Чувствате, че още малко и ще полудеете. Как да се вземем в ръце и да намерим сили да живеем? Ето няколко съвета, които помагат да се преживее трудния момент в живота.

1. Научете се да се радвате

Способността ни да се радваме не е нищо друго освен навик. "Ако не можете да извличате положителното от случващото се и запомняте само лошото, в мозъка не се активизират невронните пътища, които отговарят само за лошите новини”, обяснява психологът Филипа Пери. Ако мозъкът не е свикнал да получава добри новини, то у него няма неврони пътища, за да ги произвежда сам. Оптимизмът е въпрос на практика. Трябва съзнателно да се търсят, забелязват и запомнят тези неща, които ни радват. Тогава доброто настроение ще бъде по-често с вас.

2. Лошото също е толкова ценно, както и доброто.

Вероятно се страхувате, че вярата в доброто ще ви направи уязвими и ще притегли нещастието. Ключът е в това да се научим да приемаме чувствата, които може да ни наранят, а не да ги избягваме. Да се срамуваш или отхвърляш преживяванията си, да бягаш от тях, защото ти причиняват болка, значи да засядаш в един непреживян опит, лишавайки се от възможността да получиш важен урок, за да не се повтори той в бъдеще.

3. Да се предадеш е по-добре, отколкото да си биеш главата в стената

Когато преживяваме тежък жизнен опит първото, което правим, е да се опитаме да намерим причината защо това се е случило. Обикновено това предизвиква отчаяние и самосъжаление.

Повечето от тежките жизнени ситуации не е възможно да бъдат обяснени – те може да се преживеят и постепенно да бъдат забравени. Когато престанем да търсим разумно обяснение на ситуацията, напрежението отстъпва място на тишината и ни помага да намерим изход.

 

4. Пренесете вниманието от себе си на другите около вас

Един от начините да се почувстваш по-добре, когато се чувстваш зле, е да се помолиш за другите. Не е задължително да си религиозен човек, за да пожелаеш нещо добро на минаващия покрай теб непознат. Съсредоточавайки вниманието си върху другите, разбираш, че твоите проблеми не се отличават от тези на останалите хора и нещастието вече не ти тежи толкова.

5. Да обичаш, а не да се страхуваш

В крайна сметка всичките ни емоции се свеждат до две основни: любов и страх – при това те не могат да съществуват едновременно в душата ни, обяснява психологът Олга Прохорова. Във всяка една ситуация ние правим избор: да обичаме (вярваме, приемаме, влагаме, отдаваме, грижим) или да се страхуваме (да не се доверяваме, избягваме, отнемаме, нападаме, манипулираме). Ако вие избирате да обичате, то изтласквате страха от душата си, ако изберете страха - се потопявате все по-дълбоко в ужаса, където няма място за любов. Всеки път, когато ви обземе страх, може да си кажете: "Аз избирам да обичам, а не да се страхувам". Тази кратка мантра може да бъде използвана като автотренинг.

Четете още интересни новини в sroditeli.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама