Научете се да мислите положително


Научете се да мислите положително
Снимка: iStock

Всички искаме да се насладим на промените, които позитивният мироглед може да донесе в живота ни, но понякога отрицанието е здраво вкоренено в живота ни и да се отървем от него е много трудно, ако нямате ефективен план за действие.

Опитните градинари знаят, че има плевели, които могат да унищожат най-добре поддържаната градина само за няколко дни. Затова те усърдно се борят с плевелите в градините си и ако видят, че някъде се е появил плевел, го изкопават напълно, с корена.

Опитайте се да си представите, че животът ви е градина, а вие сте градинар. Нека да поговорим за това как можете да спасите тази градина от плевелите на негативизма.

Оценете ситуацията

Подобно на градинар, който отстъпва назад и оценява вредите, нанесени от плевелите на градината му, направете крачка назад и вижте как отрицателното се отразява на живота ви. Някои негативни прояви могат да лежат на повърхността. Например скептицизъм или мисълта, че другите хора имат по-голямо влияние от вас. Може би не сте напълно уверени в себе си и обичате да изливате от време на време натрупаната отрицателна енергия върху другите под формата на критика.

Някои негативни нагласи могат да бъдат скрити дълбоко в ума или подсъзнанието ви. Може би родителите ви са ви казали, че никога няма да успеете. Може би съучениците ви са ви дразнили от завист, но поради това имате проблеми с общуването с хората. Във всеки случай отрицателните нагласи, запазени от детството, са много често срещано явление.

След като сте направили опис на отрицателното в живота си, можете да започнете да унищожавате плевелите.

Отървете се от негативните мисли

Вашето внимание определено ще се отплати! Градинарите изпитват чувство на дълбоко удовлетворение, когато се отърват от особено досадни плевели. Има нещо много приятно в изкореняването им. Направете същото с градината, която е вашето съзнание. Щом забележите негативни мисли, отървете се от тях.

Това можете да направите, като ги замените с положителни мисли, или като насочите вниманието си към тук и сега, като се концентрирате върху духа си.

Подобно на градинарите, които понякога пропускат някои плевели, понякога може да не забележите някои негативни мисли, особено когато едва започвате да научавате как да се отървете от тях. Няма за какво да се притеснявате! Нещата стават бавно и постепенно.

Използвайте положителни утвърждения, за да продължите напред

Една от най-важните причини да се сложи край на негативността и да започнем да мислим по-позитивно е възможността да постигнем промени в живота, които ще ни позволят да продължим напред. Един от най-лесните начини за постигане на това е чрез положителни утвърждения.

Какво е положителното утвърждаване? Просто казано, това е фраза, която има специално значение за вас, която повтаряте за себе си, за да почувствате повече сила. Фраза, която ви помага да изпитате повече положителни емоции.

Положителните утвърждения изместват фокуса на вниманието ни и променят нашето съзнание. Те, както всичко на този свят, започват с малки размери и след това постепенно растат. Най-изтъкнатите мислители постоянно използват утвърждения и това не им създава затруднения. И знаете ли кое е най-интересното? Вие също можете да го направите. Просто продължавайте да замествате негативните мисли и утвърждения с положителни.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама
Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама