Не искаш да си самотна? Не прави това!


Не искаш да си самотна? Не прави това!
Снимка: iStock/Guliver

Някои хора, страхувайки се от трудностите, които могат да възникнат в отношенията, несъзнателно прилагат определени стратегии, които им дават възможност да избягат от отношенията като такива. Ето кои са най-разпространените сценарии.

Да чакаш идеалния партньор

Зад търсенето на идеалния партньор се крие стремежа да бъдат възпроизведени отношенията на собствените родители, които в детството са ни се стрували съвършени. Но тази мечта е недостижима, тъй като идеални партньори не съществуват и е нереално да срещнеш подобен човек. Всъщност, дори да се появи… в него със сигурност може да бъде открит някой недостатък.

Да изисквате да се грижат непрекъснато за вас

Да се държиш от позицията на човек, който винаги има нужда от помощ, означава, че не искаш да пораснеш, оставайки капризно дете, на което всички са длъжни. Добра стратегия да отблъснеш всички възможни партньори: дори най-отзивчивите и търпеливите от тях също може да имат нужда от подкрепа и не винаги са готови да изпълняват нечии капризи.

Да се съмняваш във всичко

"Дали ме обича? А аз?” Това е тактика на нашето подсъзнание, което ни защитава от страха да се привържем прекалено към партньора. Напрежението и вечното съмнение в очите са надежден начин да прогоним и най-доброжелателния човек.

Да не се откажеш от нито един от навиците си

Да искаме да ни обичат такива, каквито сме, е абсолютно законно. Но отказът да уважим начина на живот и навиците на другия, и съответно да правим компромиси, са несъвместими с понятието – съвместен живот.

Да се вкопчиш в миналото

Психоанализата твърди, че първата ни любов – към родителите – влияе на бъдещия ни избор. Баща ви не ви е обичал, както сте искали? Майка ви ви е задушавала с любовта си? Така понякога избираме подобни партньори и естествено – бягаме от тях!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама