Не можете да промените обстоятелствата, но можете да промените себе си


Не можете да промените обстоятелствата, но можете да промените себе си
Снимка: iStock

Смятате ли се за отговорен за чувствата на други хора или за живота им? Ако това чувство ви гризе, тогава е време да осъзнаете, че не сте отговорни за емоциите на другите. Тъй като никой не носи отговорност за вашите.

Да, вие сте в състояние да повлияете на това, което чувства другият човек, но не можете да си позволите да промените неговото благополучие. Можете да опитате да го подкрепите, но не и да коригирате ситуацията. Това не е ваша работа. Самите хора са отговорни за своето поведение и емоции.

„Чувствата ви са поробени от мислите ви, а вие самите сте поробени от емоциите си“, Елизабет Гилбърт.

Чувствате ли се отговорни за чувствата на другите?

Знам, че тази тема е позната на много от вас, защото наистина се интересувате от другите. В живота си исках да срещна предимно грижовни хора, а не безразлични и също знам, че ако си един от първите, трудно можеш да определиш собствените си граници.

Наскоро една приятелка ми разказа за среща с негов близък, който сега има лош период във връзката си. Тя е направила всичко възможно, за да развесели по някакъв начин приятеля си, но нищо не се е променило. Напротив, оплакванията само са се засилили и негативността в крайна сметка е останала в сърцето на наранения.

И моята приятелка остави огромно чувство на тежест в сърцето ми. Тя искаше да разбере как да помогне на приятеля си да подобри състоянието си. Тя също се почувства отговорна за това да направи своя приятел щастлив.

Но работи ли това? Не. И ето защо.

Някои хора избират страданието пред щастието и нищо не може да се направи за това, освен ако самите те искрено не помолят за помощ и не изразят желанието си да работят върху себе си. Знам, че това е трудно постижимо в реалния живот, но по този начин ще се спасите от ненужно безпокойство, което няма да доведе до нищо добро.

Някои хора просто искат да бъдат пощадени - това им носи чувство на удовлетворение. Те се нуждаят от вашето внимание, но не винаги са заинтересовани от решаването на самия проблем. Казват, че си прав, но след час пишат, че отново им се е случило нещо ужасно.

Да, звучи жестоко, но това е истината. Срещаш хора в състоянието, в което се намират в настоящия етап от живота си. И ако умовете им са настроени да се оплакват, тогава това е техният избор.

Не можете да помогнете на човек, ако той не го иска.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама