Не се чувствайте виновни, че правите най-доброто за себе си


Не се чувствайте виновни, че правите най-доброто за себе си
Снимка: iStock

Не се чувствайте виновни, че отрязвате токсичните хора от живота си. Дори да ги обичате, дори и да сте имали прекрасни моменти с тях в миналото, днес трябва да направите това, което е правилно за вас. Не забравяйте, че въпреки че може да сте човекът, който прекратява връзката, вие не сте причината това да се случи. Те сами го предизвикаха. Вината е тяхна. Не е ваша. Трябва да направите най-доброто за себе си. Трябва да поставите себе си на първо място, дори когато ви боли.

Не се чувствайте виновни, че поставяте себе си на първо място, особено що се отнася до психичното ви здраве. Позволено ви е да бъдете егоисти. Имате право да вземате решения, които са ви от полза, дори ако те разстройват хората около вас. Няма значение дали някой друг разбира или уважава вашето решение. Всичко, което има значение, е да се грижите за себе си достатъчно, за да направите най-доброто за себе си. Никога не трябва да жертвате психичното си здраве за някой друг. В крайна сметка, ако наистина ги е грижа за вас, те биха ви насърчили да направите всичко, което трябва.

Вижте още: Емоционалните жени не са слаби, а невероятно силни

Не се чувствайте виновни, че сте разочаровали други хора, дори тези, които обичате. Не можете да правите избор на кариера, на връзка или какъвто и да е житейски избор въз основа на това, което вашите родители или партньор искат от вас. Трябва да правите това, което ви носи най-много щастие. Няма причина да ги правите щастливи, ако това означава да направите себе си нещастни. Когато става въпрос за живота ви, вашите емоции и мисли са най-важни.

Не се чувствайте виновни за предизвикване на конфликт. Ако някой ви разстрои, не е нужно да се преструвате, че всичко е наред, за да запазите мира. Не е нужно да се държите учтиво, когато някой проявява пълно неуважение. Имате право да изразите мнението си и да кажете какво не е наред. Позволено ви е да призовавате хората, когато прекрачат непростима линия. Не трябва да се чувствате принудени да мълчите, когато страдате отвътре.

Не се чувствайте виновни да кажете "не", когато чинията ви е пълна. Въпреки че имате добро сърце, не можете да помогнете на всеки, който поиска ръка. Не искате да се изгорите, за да угодите на някой друг. Понякога трябва да разочаровате другите. Понякога трябва да правите това, което има най-голям смисъл за вас, вместо да тичате наоколо, опитвайки се да забавлявате всички останали.

Вижте още: 7 ефективни начина да преодолеете провал

Не забравяйте, че ви е позволено да бъдете егоисти, но това не означава да се грижите само за себе си. Това не означава, че трябва да казвате и правите каквото искате, без да се съобразявате с хората около вас. Това не означава, че ви е позволено да не уважавате семейството и приятелите си. Това означава само, че не трябва да позволявате на хората да ви прегазват. Не трябва да позволявате на другите да вземат решенията вместо вас. Не трябва да приемате, че членовете на семейството и приятелите ви познават по-добре, отколкото вие самите познавате.

Не се чувствайте виновни, че правите най-доброто за себе си. Не се колебайте да правите това, което ви прави най-щастливи, защото в края на деня вие сте единственият човек, на когото можете да разчитате.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама