Пейка на спасението


Пейка на спасението
Снимка: iStock/Guliver

Няма човек на този свят, който да не се е сблъскал със загуба на близък, предателство, лъжа, тъга, психически сътресения, кризи, несподелена любов, загуба на самия себе си дори, проблеми в работа, инциденти, болести, дори душевна болка. И всичко натрупано стои в нас. Понякога за кратко, друг път за дълго време. Но колкото е по-дълго, толкова повече лоши последствия има. 

Няма как да избягаме от проблемите и неприятностите в живота. Но трябва да намерим начин да ги преодоляваме. Няма как дори да променим събитията, но трябва да запазим надеждата и вярата си. А това ще стане само ако успеем или да не допускаме лошото да навлиза дълбоко в нас, или просто, ако е вече "там", да го изкараме и да се освободим от него.

И не е нужно да търсите чужда помощ. Просто отидете на някоя прекрасна пейка под дърветата в някой парк. Усамотена може би. Дървена сигурно. Стояла там години. Възрастни хора са почивали на нея. Майки са прегръщали децата си на нея. Влюбени са се държали за ръка на нея. Тя е просто пейка, но има своя "живот" и знае толкова истории... Позволете й да узнае и вашата. Седнете, облегнете гръб, затворете очи. Помислете си как имате нужда от опора - пейката е вашата опора. Как имате нужда от приятел, за да споделите - пейката е вашият приятел - споделете й всичко. Тя няма да ви упрекне, няма да ви противоречи, просто ще приеме всичко. Отпуснете се и дишайте дълбоко. Представете си всичко, което ви тежи, как бавно излиза от вас и го оставяте на пейката. Просто си представете, че всяко лошо усещане, всяка болка и тъга се излива от вас и остава на пейката. Поплачете, ако ви се плаче. Поприказвайте си, ако искате да кажете нещо на глас. И после отворете очи. Вижте дали всъщност цветовете не са по-ярки? Дали не чувате по-силно песните на птиците? Дали не усещате приятна топлина, или стоплящи слънчеви лъчи? Пейката дали не ви е станала по-удобна!? Дали не се усещате на правилното място в правилния момент?! Дали не ви е по-леко!? И сега можете да станете и да се порадвате на живота и всичко хубаво, което имате.

А пейката? Тя е там. Когато имате нужда, пак можете да отидете и да се опрете на нея. Пак можете да й споделите това, което ви тежи, и тя ще го поеме вместо вас. Понякога дори да не откривате верен приятел, просто е нужно да си имате собствена пейка. Пейка на спасението!

Автор: Яна Александрова, gnezdoto.net

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама