Понякога най-добрата помощ, която можем да предложим, е да не се намесваме


Понякога най-добрата помощ, която можем да предложим, е да не се намесваме
Снимка: iStock

Някои хора просто не могат да живеят, без да помагат на другите. Да не се намесват в дадена ситуация- противно на природата им. Когато някой изпадне в беда, човек с голямо сърце се опитва да му помогне с всички сили. Но в живота има моменти, когато най-доброто решение е да не се намесваме.

Ето 5 ситуации, в които НЕ трябва да предлагате помощ:

Когато очакваме нещо в замяна

В действителност помощта трябва да е безкористна. Една малка услуга от ваша страна не означава, че човекът ще ви е задължен завинаги. Желанието да помогнете не трябва да се основава на желанието да получите нещо в замяна.

Обиждате ли се от факта, че човекът, на когото сте помогнали, не ви се е отблагодарил? Ако е така, тогава си струва да преразгледате мотивацията си да помагате. За другите ли го правите или за себе си?

Когато човек не се нуждае от вашата помощ

Не е лесно да се наблюдава как някой се бори да реши проблемите си сам. Проблеми, за които смятате, че има прости решения. Но ако човек не приеме помощта ви, не настоявайте за това.

Можем да помогнем само на онези, които искат да им се помогне.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА УВАЖАВАМЕ ВРАГОВЕТЕ СИ

Когато желанието да помогнем се отразява негативно на живота ни

Да предположим, че наистина нямате свободно време в момента, за да се срещнете с приятел. Въпреки това, той не приема отказ, тъй като иска да си поговори с някой и спешно да сподели лични новини. Или, да кажем, че не се чувствате много добре, но ваш роднина настоява да дойдете и да му помогнете. В такива ситуации трябва да поставите нуждите си на първо място. Мислейки, че нуждите на другите хора са винаги по-важни от нашите собствени, ние само вредим на себе си. Да помагате на другите е важно, но не забравяйте за баланса.

Когато някой не заслужава нашата помощ

Всеки от нас има приятел, който непрекъснато проверява приятелството и веднага ще се разсърди, ако получи отказ от вас. Ще дойде ден, когато той ще се нуждае от помощ. И ще пренебрегнете молбата да отидете в другия край на града, за да му помогнете. Защо? Защото знаете, че той само ви използва, а когато вие имате нужда от помощ, се покрива.

Когато нямаме умения да помагаме

Ако човек има наистина сериозни проблеми, няма нищо лошо в предлагането на помощ. Не бива обаче да поемаме ролята, за която ни липсва компетентност. Да предположим, че не е необходимо да предлагате на човек медицинска помощ, ако не сте лекар. Най-добрият начин да помогнете в такъв случай е да потърсите професионална помощ и да го подкрепите морално.

Да си добър човек е страхотно. Да помагаш на хората наоколо е прекрасно. Но преди да помогнете, трябва да се уверите, че мотивите, които ви движат, са правилни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама