Силни цитати от "Ловецът на хвърчила"


Силни цитати от "Ловецът на хвърчила"

"Ловецът на хвърчила" е най-известната книга на афганистанския писател и лекар Халед Хосейни. Романът е история на едно малко момче Амир, по всякакви начини опитващо се да постигне близка връзка със своя баща, тормозено от натрапчиви спомени за жестоко събитие и бездействието си от своето детство. История за взаимоотношенията, за предателството, за вината, за изкуплението за живота в Афганистан.

Разтърсваш роман за истински страшните неща, който ще ви накара да се замислите и просълзите.

"Децата не са книжки за оцветяване. Не можеш да ги запълниш с любимите си цветове."

"Това е бедата на хората, които казват истината. Мислят си, че и другите са като тях."

"Хасан не можеше да прочете дори и буквар, но четеше в мен като в отворена книга. Това малко ме плашеше, ала същевременно беше голяма утеха да имаш до себе си някого, който винаги знае от какво се нуждаеш."

"И според мен, амир Джан, точно това е истинското изкупление: когато вината води към добро."

"Когато убиеш човек, открадваш му живота — каза баба. — Открадваш на жена му правото да има съпруг, на децата открадваш баща им. Когато казваш лъжа, крадеш правото на другия да знае истината. Когато мамиш, крадеш правото на почтеност. Разбра ли?"

"Може и да не е честно, но понякога станалото за няколко дни, дори за един-единствен ден може да промени целия живот на човека.”

“Прошка? Но нали кражбата беше единственият непростим грях, общият знаменател на всички грехове? Когато убиеш човек, открадваш му живота. Открадваш на жена му правото да има съпруг, на децата открадваш баща им. Когато казваш лъжа, крадеш правото на другия да знае истината. Когато мамиш, крадеш правото на почтеност.“

"Тя каза: "Толкова се страхувам." "Защо?" - попитах аз. "Защото съм толкова безгранично щастлива, доктор Расул. Плаши ме това щастие." Пак я попитах защо и тя рече: "Позволяват ти да бъдеш щастлив, само ако се канят да ти отнемат нещо."

"Затваряйки вратата на Сухраб, аз се запитах дали така изниква прошката - не с фанфарите на покаянието, а просто с това, че болката си събира багажа и се изнизва тихомълком в нощта."

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама