Стартират Седмици срещу насилието над жени


Стартират Седмици срещу насилието над жени
Снимка: iStock

Поредица от културни събития и онлайн кампании, обединени в инициативата "Седмици срещу насилието над жени", предшестват тазгодишния протест "Нито Една Повече!", който ще се проведе на 25 ноември, Международният ден за елиминиране на насилието над жени. Събитието тази година ще протече под надслов "Жени, Живот, Свобода" в солидарност с жените в Иран, където вече почти два месеца властите упражняват тежки репресии над протестиращите смъртта на Махса Амини - жената, арестувана в Техеран за неправилно поставен хиджаб и починала след побой над нея в районното управление.

Инициативата "Седмици срещу насилието над жени" има за цел да привлече публичното и политическо внимание към крайно спешната нужда от мерки срещу полово-базираното насилие и да мобилизира съмишленици. Стартът на "Седмици срещу насилието над жени" ще бъде поставен с благотворителен концерт на Dead Man’s Hat, People of Maha и Caliie на 14 ноември в столичния клуб "Строежа". В програмата са включени още филмова прожекция, литературно четене и дискусия, курс по самозащита за жени, масово изпращане на протестни писма до институциите и дарителска кампания за набиране на средства в подкрепа на Фондация П.У.Л.С., които поддържат един от малкото кризисни центрове за пострадали от насилие в страната.

И тази година 25 ноември ще бъде отбелязан със статичен протест в София, след като миналата над 1000 души се събраха пред Съдебната палата, а десетки други излязоха по улиците на Стара Загора, Варна и Велико Търново. Исканията, които отправяме за пореден път към българските институции, се фокусират върху физическото, сексуалното, психическото, икономическото и структурното насилие. Настояваме за мерки, които адресират зачестилите хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ деца и жени, сериозните пропуски в законодателството спрямо насилието срещу жени, както и бедността и крайно ниското заплащане в предимно "женските" сектори.

Според различни проучвания една на всеки три жени е преживяла физическо и/или сексуално насилие.

Според данните, събрани от новосъздадена организация в МВР, жертвите на домашно насилие в България през първите 5 месеца на тази година са 4 пъти повече, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Жертвите на домашно насилие от началото на годината до май месец са 1738. Сред тях преобладават жените - 1194 и децата - 409.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама