Състрадателен наръчник през скръбта


Състрадателен наръчник през скръбта
Снимка: iStock

Предоставяме ви инструменти за навигиране в емоционалното влакче на скръбта, намиране на смисъл в загубата и задържане на любовта, докато носите тежестта на отсъствието.

1. Скръбта е пътуване, а не дестинация

Скръбта не е линеен процес с ясна финална линия. Това е лично пътуване със своите обрати. Няма определен график за изцеление. Може да изпитате вълни от тъга, гняв, вина или дори радост – всички тези емоции са валидни.

2. Не е нужно да "продължавате напред", за да се излекувате

Обществото често прокарва идеята за "продължаване" от загубата. Но скръбта е процес през целия живот - да носиш спомена за любимия човек не означава, че си заседнал. Можете да се научите да интегрирате загубата в живота си, като същевременно почитате връзката, която сте споделили.

Вижте още: Напомнете си тези 12 неща, когато всичко се разпада

3. Важно е да почитате болката си

Опитите да потискате емоциите си или да се преструвате, че сте добре, само пречат на изцелението. Признайте и изразете болката си по здравословни начини. Това може да включва водене на дневник, разговор с терапевт или творчески методи като изкуство или музика.

4. В скръбта няма "трябва"

Няма правилен или грешен начин да скърбите. Всеки преживява загубата по различен начин. Сравняването на вашето пътуване с това на другите само създава ненужен натиск. Съсредоточете се върху това, което смятате за правилно – няма универсален подход за справяне със скръбта.

5. Поставянето на граници е добре

Скръбта може да бъде емоционално изтощителна. Важно е поставянето на граници с добронамерени приятели или семейство, които биха могли да предложат непоискан съвет или да намалят болката ви. Имате право да защитите емоционалното си пространство и да се грижите за себе си.

6. Силата на грижата за себе си

Скръбта може да окаже влияние върху вашето физическо и психическо здраве. Важно е да се грижите сами за себе си. Това включва достатъчно сън, ядене на питателна храна, редовни упражнения и занимания с дейности, които намирате за релаксиращи и приятни. Приоритизирането на благосъстоянието ви позволява да се справите с емоционалните предизвикателства на скръбта.

Вижте още: 5 лъжи, които си казваме след раздяла, а НЕ трябва

7. Намиране на смисъл и цел в загубата

Въпреки че загубата е опустошителна, тя може да бъде и катализатор за лично израстване. Има различни начини за намиране на смисъл и цел насред скръбта. Това може да включва почитане на паметта на любимия човек чрез актове на служба, продължаване на неговото наследство или преследване на творчески начинания, вдъхновени от него.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама