Този, който поема отговорност за живота си, получава свободата да бъде себе си


Този, който поема отговорност за живота си, получава свободата да бъде себе си
Снимка: iStock/Guliver

Да бъдеш себе си не е лесно. Страхуваме се от това „какво ще кажат хората“, страхуваме се да не бъдем разочаровани, привличаме вниманието на другите и се оказва, че не сме това, което искаме да бъдем. Животът в обществото ни принуждава да се адаптираме към него. Това е известно на всички. НО не трябва да забравяме, че основното в живота е да се научим да бъдем истински човек, а не някой, който сменя характера и поведението си на всеки пет минути!

Да бъдеш човек означава да можеш да уважаваш другите хора с всички техни характеристики, гледни точки и качества. И също така предполага способността да бъдем честни, без да размиваме границите на нашата личност и без да се отказваме от ценностите си, за да бъдем приети.

Социални хамелеони и психологически жертви

Социалният психолог от университета в Минесота - Марк Снайдер е експерт в изследването на универсалната нужда от социално приемане. Ученият споделя с нас интересен аспект на разглеждания проблем. Оказва се, че социалните хамелеони (хората, които се променят според ситуацията) са изключително нещастни хора. Просто помислете за момент и си представете човек, който ежедневно се насилва да бъде някой, който не е само за да може да се хареса на другите.

За да постигнете този резултат, ще трябва да свикнете да мислите, чувствате и правите нещата по различен начин. Дори ще трябва да живеете в постоянно противоречие, балансирайки между истинското си Аз и обществената маска. Да се смеете, когато не ви е смешно. Да бъдете обсебващи.

И това е почти обсесивно поведение: човек постоянно се опитва да направи добро впечатление, което рядко води до установяване на силни и добри връзки. Освен това, като правило, това води до истинско психологическо изтощение.

Не трябва да забравяме, че за да имитира другите хора, социалният хамелеон трябва да спазва всички видове социални норми. Да забелязва или чете директни и косвени съобщения, възникващи около него. Не само да имитира, но и демонстрира невероятна и убедителна гъвкавост.

За истинските социални хамелеони всички средства са добри. В името на успеха те са готови да пожертват своята чест, принципи и дори ценностна система. И всичко това заради интеграцията в групата или нейното признание. Честата смяна на ролите обаче никога няма да помогнат да създадете истинска връзка, да направите добри приятели и намерите постоянен партньор, с когото можете да бъдете себе си, без да се криете зад маска ...

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама