Защо трябва да мислиш и да говориш само за положителното


Защо трябва да мислиш и да говориш само за положителното
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Човешката психология е доста сложно нещо. Има огромен брой теории, обясняващи: как работи съзнанието, как може да се постигне успех и какво трябва да се направи, за да вървят нещата както трябва.

Рами Блек е автор на една от тези теории. Това е нещо на пресечната точка на философията, езотериката, психологията и будистките светогледи. И между другото, това наистина помага на много хора по света да подобрят значително собствения си живот.

Какво означава речта за човек?

Здраво тяло, здрав ум и здрава реч са трите добродетели, които са били особено почитани в будизма. Затова монасите прекарвали много време в медитация, упражнения и в четене на мъдрите поговорки на своите предшественици. И освен това, те практикували и реторика и изкуството да водят проповеди. Всички тези мъдри поговорки на будистки учители са естествен, но много успешен начин да опознаем себе си.

Защото мъдростта е невъзможна без компетентна реч. Заекването, паразитни думи, постоянни повторения - всичко това е характерно за човек, който не знае какво да каже и защо да го прави. Мъдрецът първо ще се замисли над темата и едва след това ще изрази мислите си. Защото мъдрецът няма за къде да бърза.

За какво и кога можете да говорите и за какво - не бива?

Не кълнете! Всяка лоша дума разваля "хармоничното тяло" и пречи на нормалната циркулация на енергията. Дори и да изричате думи, които не се използват за обида на някого, а просто като свързващи думи - и те имат такъв ефект.

Също така, не критикувайте никого! Смята се, че колкото повече човек говори за нещо определено, толкова по-голям е шансът самият той да се сблъска с това нещо. Следователно похвалите и обсъждането на положителни качества е полезно, но критикуването, дори и с добри намерения, не е. Освен това, колкото повече похвали и хубави думи - толкова по-добре за вас.

НЕЩАТА, ЗА КОИТО ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИТЕ ВСЕКИ ДЕН

Какво трябва да се направи, за да бъде речта правилна?

Първо, трябва да запомните основния принцип - преди да кажете нещо, когато сте в емоционално състояние - изчакайте 10 секунди. През това време ще имате време да осъзнаете какво точно искате да кажете, дали е необходимо и как може да бъде изпълнено. Истинската мъдрост започва със способността да се контролира речта и да се мълчи, когато е необходимо.

Вторият важен момент е да се научим да възприемаме критиката правилно. Не се извинявайте, не се ядосвайте, не атакувайте в отговор, а приемете думите като съвет, достоен за обмисляне и определени решения. Един мъдър човек може да се поучи от всеки, защото дори глупакът може случайно да даде някой умен съвет!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама