Д-р Сребра Родопска: Българката, създала БЦЖ ваксината


Д-р Сребра Родопска: Българката, създала БЦЖ ваксината
Снимка: Facebook

Сребра Родопска е една от онези жени, за които знаем малко, а всъщност им дължим много. Тя е родена през 1913 в София в семейство на учители. Имала е по-малко братче, което, уви, умира от заушка на 8-годишна възраст и тази трагедия дълбоко белязва жизнения път, по който ще поеме. Несъмнено точно това е една от причините да стане лекар и да се бори със заразните болести.

Дълги години Д-р Сребра Родопска е била в сянката на съпруга си, проф. Ташо Ташев - един от малкото медици, които са станали академици в БАН по времето на социализма, както и един от основателите на ИСУЛ.

ЕВДОКИЯ ПЕТЕВА: ПЪРВАТА ИЗСЛЕДОВАТЕЛКА НА БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА

Веднага след дипломирането си, д-р Сребра Родопска започва работа в Института по заразни и паразитни болести в София. След края на Втората световна обаче, със съпруга ѝ заминават за Париж на специализация в престижния Институт „Ла Пастьор”. Там в продължение на години изучава методите на производство на бактериални ваксини и сътрудничи за създаването на френска ваксина срещу туберкулоза. Неясно как, Сребра успява да пренесе парижки щам в България.

Започва усилена експериментална работа по въвеждането ѝ в производство в България. Произвежда малки серии, чиито свойства изпитва в лабораторни условия. Лека-полека започва пероралната ваксинацията на новородени деца у нас, но тъй като в 1% от имунизираните се наблюдават лимфаденити, д-р Родопска решава да замени френския щам с друг, който донася от, Москва (БЦЖI). Замяната поевтинява много ваксината, а пък и по онова време трудно би била допусната ваксина без руско участие.

От 1951 година вътрекожната БЦЖ имунизация става задължителна за всички новородени и деца до 18 години с отрицателен тест Манту (туберкулинова чувствителност).

Опитьт и огромните научни познания на д-р Родопска обогатяват производствените центрове в Москва, Йена, Прага, Будапеща, Белград, Букурещ, Токио при усъвършенстването на методите на производство и контрол. Обучението на виетнамски специалист помага за развитието на производството на БЦЖ ваксина там.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама