Дороти Кроуфут: Химикът, открил инсулина и витамин Б12


Дороти Кроуфут: Химикът, открил инсулина и витамин Б12
Снимка: Getty

Дороти Кроуфут е родена в Кайро на 12 май 1910 година, където баща ѝ Джон Уинтър Кроуфут е работил в Египетската образователна служба. Скоро след това мести семейството си в Судан – страна, към която Дороти развива силна привързаност. Следват археологически разкопки в Йерусалим, което се оказва следващата дестинация на семейство Кроуфут. Майка ѝ, Грейс Мери, участва активно в работата на своя съпруг и става авторитет сама по себе си заради ботаническите си интереси.

Дороти Кроуфут се интересува от химия и кристали от около 10-годишна възраст и този интерес се насърчава от д-р А.Ф.Джоузеф, семеен приятел, който я запознава с химикалите, помагайки ѝ да анализира илменит.

ЕЛИСАВЕТА КАРАМИХАЙЛОВА: ПЪРВАТА "ЯДРЕНА ДАМА" НА БЪЛГАРИЯ

Тя следва в Оксфорд от 1928 до 1932 година и за кратко време през първата си година комбинира археология и химия, анализирайки открити находки в Йерусалим. В крайна решава да прави изследвания в рентгеновата кристалография, която я влече най-много.

През 1933 година Съмървил ѝ дава стипендия за изследователска дейност, която се провежда една година в Кеймбридж и втората в Оксфорд. Тя се завръща в Съмървил през 1934 година и остава там с изключение на кратки интервали. По-късно получава много помощ за научни изследвания от фондации Рокфелер и Нафилд. Дороти продължава изследванията, започнати в Кеймбридж, върху стеролите и върху други биологични молекули. По-късно тя получава много помощ за научни изследвания от фондации Рокфелер и Нафилд. Тя продължава изследванията, започнати в Кеймбридж, върху стеролите и върху други биологично интересни молекули.

Дороти Кроуфут се смята за пионер в прилагането на т.нар. рентгенова кристалография в проучването на молекулярната структура на редица важни съединения. На нея и неуморната ѝ изследователска дейност именно дължим изясняването на структурата на така ценния витамин B12, на инсулина, пеницилина и безброй други елементи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама