Елисавета Карамихайлова: Първата "ядрена дама" на България


Елисавета Карамихайлова: Първата "ядрена дама" на България
Снимка: Instagram

Елисавета Карамихайлова е родена през септември 1897 година в семейството на Иван Карамихайлов, виден хирург, и англичанката Мери Слейд. От своите родители Елисавета наследява родолюбие, доброта и оптимизъм. Младото момиче проявява хуманизма, с който е възпитана, помагайки с майка си и сестра си по време на Балканските и Първата световна война, в които нейният баща е лекар-доброволец. През 1917 година Елисавета Карамихайлова завършва Първа софийска девическа гимназия, а през 1922 - физика и математика с докторска степен във Виенския университет.

МАРИЯ МИЧЪЛ: ПЪРВАТА ЖЕНА АСТРОНОМ В СВЕТА

През есента на 1923 г. Карамихайлова се завръща в София и започва работа във физическия институт, но тъй като по това време няма място за асистент тя отново заминава за Виена. Присъединена е към изследователски екип на Радиевия институт.

Проучванията на талантливата българка в Радиевия институт са фокусирани основно върху гама-лъчите и влиянието, което те оказват. Тя участва и в изследването на радиолуминесценцията и радиофотолуминесценцията, които ще имат принос при процеса за установяването на лъчението, което организмите поемат за определен период.

През 1939 година тя е назначена за редовен доцент в Софийския университет. Тогава тя представя своя труд „Върху твърдите гама-лъчи на актиниевата серия”. Това е първата научна публикация по ядрена физика, написана от български автор на български език.

След Деветосептемврийския преврат от 1944 г. на нея ѝ е забранено да участва в международни научни конференции и срещи. Принудена да напусне университета, през 1955 г. постъпва на работа като старши научен сътрудник във Физическия институт към Българска академия на науките (БАН). Назначена е за ръководител на новосъздадената секция „Радиоактивност и ядрена спектроскопия”, която ръководи до смъртта си на 22 април 1968 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че сте с нас тук и сега!

Времената са трудни и ние имаме нужда от вашата помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на iWoman.bg. Благодарим ви!

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за iWoman.bg

Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама
Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама