Жените с черни сърца: Гангстерките на Северна Америка


Жените с черни сърца: Гангстерките на Северна Америка
Снимка: iStock/Guliver

Мъжете от край време доминират историята на организираната престъпност. Женските роли в техния свят по "традиция" са малко или много робски – дори съпругите и дъщерите нямат право на глас, а всички останали са проститутки, танцьорки или контрабандисти от ниско ниво. Американската La Cosa Nostra и мафията на Сицилия са патриархии от стар стил. Историята обаче се променя бързо и новата реалност предоставя възможности на редица жени да заместят мъжете като шефове, капо или пакхан. Днес ще ви запознаем с 3 от най-известните американски гангстерки.

Вирджиния Хил

С пищна красота и желание да използва секса, за да получи това, което иска, тя достигна най-високите нива в американската мафия. От 30-те до края на 40-те години нейните пленителни манипулации и стоманени нерви примамват и вдъхват увереност на закалени мафиоти като Чарлз "Лъки" Лучано, Майер Лански, Франк Костело, Антъни Акардо и Бенджамин "Бъгси" Сигел. Тези мъже я наемат за пране на пари, трафик на хероин и като информатор. С много от тях тя е спала, с други не. Докато работи в Мексико, тя привлича вниманието със скъпите си кожи, бижута и удивително тяло, съблазнявайки "силните на деня", за да подпишат хероинови сделки за синдиката.

ЙОРДАНКА ФИЛАТЕРОВА: ПЪРВАТА "ГОСПОЖА" НА СОФИЯ

Вирдижиния е била сексуално активна от 12-годишна, омъжена е на 14, но после е избягала в Чикаго. Работила е като "лъскава" танцьорка и вероятно проститутка. Животът ѝ се променя през 1934г, докато е сервитьорка в ресторант, посещаван от мъже от Аутфита (действащата мафия в Чикаго), докато шефът им Ал Капоне е в затвора. Единият от тях е Джо Епщайн, коварен букмейкър. Той убеждава Вирджиния да започне работа за него, убеждавайки глупави мъже да правят залози. Така тя натрупва цяло състояние, което Епщайн ѝ внася в сейф почти до края на живота ѝ.

През 1937 г. в Ню Йорк Вирджиния се влюбва в Бенджамин "Бъгси" Сигел. Двамата имат доста бурна връзка, тя се мести с него в прашния Лас Вегас, където той строи хотел "Фламинго", инвестирайки 6 милиона от бюджета на Аутфита. Разгневените му партньори разбират, че Сигел е използвал Хил, за да скрие около 2 милиона долара в швейцарска банка.

През 60-те години, често депресирана, Хил говори за самоубийство. Всички изкарани милиони са изчерпани до 1965 г. Същата година Хил прави неуспешен опит за самоубийство, който повтаря година по-късно с успех.

Стефани Сейнт Клер

Стефани е известната "кралица" на нелегалния рекет в Харлем в Ню Йорк. Родена през 1896 г. в Мартиника, Сейнт Клер е имигрирала в Ню Йорк в началото на 20-те години на миналия век и е въвела цяла система на залагания - трицифрени числа, съвсем случайни и непредсказуеми, взети от банкови цифри, публикувани във вестника, или от заключителните номера на Нюйоркската фондова борса.

Играта с числата е една от най-характерните черти от живота в Харлем, където повече от половината жители залагат. Игрите с цифри, хазарт на достъпни цени за бедните, осигуряват повече местни работни места от всеки друг бизнес в Харлем.

Към края на 20-те години Сейнт Клер вече е заможна жена, изкарвайки по 250 000 долара годишно, прибирайки около една трета от печалбите в играта.

През 1929 г. тя излежава осем месеца в държавния затвор. По-късно лежи няколко години за стрелба по тогавашния си съпруг.

Ченг Чиу Пинг

Ченг, "Sister Ping" или "Змийската глава" са все прякори на един от основоположниците на трафика на хора. Сестра Пинг е лидер на подземна престъпна група в китайския квартал в Ню Йорк, която трафикира около 3000 нелегални имигранти от Китай до Съединените щати. Взимайки такса от 40 000 долара на глава (оттам е и прякорът), тя натрупва богатство от 40 милиона долара през 80-те и 90-те години.

В разцвета на силите си тя финансира опасни и нехуманни пътувания от Хонконг до Гватемала и Ню Йорк. Много често тя използва ръждясали товарни кораби, а голяма част от "клиентите" ѝ умират по време на "пътешествието".

И до днес някои хора, живеещи в китайския квартал на Ню Йорк, описват сестра Пинг като любезен човек, който е дал много на имигрантите. По-късно тя започва да дава пари назаем на нуждаещите се с колосалната лихва от 30%. Агентите на ФБР и федералните прокурори разследват сестра Пинг в продължение на повече от 10 години, докато успеят да я свържат с членове на китайската мафия Фук Чин.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама