Любовни хроники: Дора Габе и Боян Пенев


Любовни хроники: Дора Габе и Боян Пенев
Снимка: Instagram

Дора Габе, тази ембематична българска писателка, определено е известна със страстта си към мъжете и доста често се забърква в любовни триъгълници и страшни драми. Тя е оплела в своите „мрежи“ не един и двама представители на българския елит по онова време и любовният ѝ живот може да бъде побран в цял роман.

Яворов е може би първата ѝ любов и много тежко преживява девическата ѝ незрялост и въздържаност. Дора Габе твърди, че той е написал "Две хубави очи" за нея, а не за Мина. Йовков не само въздиша по тъмнооката амазонка, но и я вплита като образ в едно от най-хубавите си произведения.

Но колкото и мъже да ѝ се обясняват в любов и да тичат след нея, нейното сърце сякаш е в ръцете на Боян Пенев. Определено може да се каже, че той е "единственият" за смуглата красавица от Добрич.

Между Дора Габе и Пенев има силно и плодоносно интелектуално общуване. Това се оказва катализатор за голямата любов и през 1909 двамата се женят. В началото на брака им тя забременява, но професорът я моли да направи аборт, тъй като все още не са готови за деца. След това до края на живота си Габе така и не става майка.

Според слуховете обаче, Боян Пенев твърде много се радва на женското внимание, което получава от столичните интелектуалки. Дора ревнува, но някак приема многобройните изневери, докато чашата не прелива заради Олга, дъщерята на един от най-известните български езиковеди. По-късно сърцето на Боян Пенев е пленено от Елисавета Багряна и макар двамата да живеят заедно до смъртта на Пенев, те са във вечен любовен триъгълник, защото Дора Габе и критикът никога не се развеждат.

Сякаш напук и от чувство за реваншизъм, след смъртта на Пенев, Багряна се опитва да открадне всеки мъж на Дора Габе и в крайна сметка двете делят може би четирима-петима любовника. Дълго време се говори, че двете с Елисавета Багряна са в ужасни отношения, защото и двете са били влюбени в Боян, но дамите доказват през годините, че между тях няма вражда, а дори напротив - здраво приятелство, крепящо се на общата им любов към мъж, който отдавна не е между живите. Съревнованието между тях се оказва забавна игра, която играят със спортен дух.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама