Любовни хроники: Любен Каравелов и Ната Петрович


Любовни хроники: Любен Каравелов и Ната Петрович
Снимка: Facebook

Винаги сме знаели, че жена, която не води мъжа напред, го тласка назад. Имаме стотици такива примери - не само сред българските любовни истории, а и сред световните. Днес обаче ще ви разкажем за вълнуваща любов, която пламва между възрожденеца Любен Каравелов и сръбкинята Наталия, по-известна като Ната или Каравелица.

Вижте още: Любовни хроники: Иван Славков и Людмила Живкова

Съвременници твърдят, че без тази жена Каравелов едва ли би успял да разгърне толкова обширна дейност като писател, журналист, печатар, общественик и революционер.

Наталия Петрович е родена през 1820 година. Сестра е на Настас Петрович, близък приятел на Каравелов и член на Омладина, благодарение на който двамата се запознават и женят. Наталия взема дейно участие в освободителната борба, пътувайки често между Букурещ, Гюргево и Русе със специални поръчения.

В Букурещ, където двамата се преместват да живеят, Ната по цял ден върти колелото на машината, която печата "Свобода" и "Независимост", лепи адресите на пратките с вестници и ги носи в пощата, като едновременно с това пазарува, готви изключително вкусни гозби, пере, чисти, и то не само на мъжа си, но и на печатарите, които живеят у дома им. Следобед продава по улиците на Букурещ вестник „Знание“. Двамата се издържат от това, което изкарва Любен от вестниците и парите, които Ната успява да спести за черни дни.

На всичко отгоре прибира майката на Каравелов и едно роднинско сираче, тъй като в България няма кой да се грижи за тях. Двамата нямат свое дете, но имат своите идеали, уважение и разбирателство, което сякаш им стига.

Според историците обаче, Наталия, макар много работлива, е имала и доста лют нрав. Една от версиите е, че Ботев и Каравелов се скарват именно заради Наталия, „която бе много зла жена“, както я нарича Никола Обретенов. Заради сръбкинята Каравелов влиза в конфликт и със Стефан Стамболов.

След смъртта на Каравелов през 1879 г. Ната го погребва до гроба на Стефан Караджа и до края на живота си говори с огромно уважение за него. Заедно със Захари Стоянов тя издава пълните му съчинения в 8 тома.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама