Любовни хроники: Елин Пелин, Стефанка и всичките му любовници


Любовни хроники: Елин Пелин, Стефанка и всичките му любовници
Снимка: Intstagram

Бащата на Елин Пелин - Иван Стоянов, наричан Йото Варджията, е буден и със силен възрожденски заряд мъж. Единственият грамотен човек в родното село Байлово. Но безспорно най-известният човек от рода е Димитър Иванов Стоянов с псевдоним Елин Пелин, който се ражда на 18 юли 1877 г.

Началното си образование малкият Димитър завършва в родното си Байлово. После учи две години в София и си “доучва” последователно в Златица, Панагюрище и Сливен, където завършва 6-и клас. И дотук - не завършва гимназия заради любовта му към четенето., но пък започва да пише още тогава. Заимства псевдонима си от народната песен “Елин пелин, що се полюляваш...”, но надали подозира, че писателското му име ще измести рожденото до края на живота му. Приятелите го наричат Пелинко.

Вижте още: Любовни хроники: Проф. Балабанов и Яна Язова

Интимният живот на писателя бил наистина толкова забележителен, че можел да послужи като основа на много романи и сериали. Говори се, че Елин Пелин е имал връзки с красавици като Лора Каравелова, Дора Габе и Елисавета Багряна.

Писателят се жени чак на 43 години за Стефанка Иванова Щерева, която е с 20 години по-млада от него, бивша детска учителка от Харманли. Но когато се запознават, тя е сервитьорка в известна столична сладкарница.

В брака си Стефанка се показва като отлична домакиня, благоговееща пред съпруга си, а бохемът се преобразява във верен съпруг и грижлив баща. Синът му Боян си спомня, че татко му винаги се е обръщал към майка му особено нежно, а на празници й подарявал цветя.

Една от най-паметните му любови, документирани в писма, е тази с Еленка Белчева, с която се запознава през 1935-а, когато вече е много известен писател, 58-годишен, а тя е бедна студентка в консерваторията, 22-годишна. През следващите пет години писателят често е забелязван на публични места в компанията на красивата госпожица Белчева. Тя става част от компанията му, която вечер се събира в кафене „Принцеса“, на ъгъла на „Раковска“ и „Славейков“.

Вижте още: Любовни хроники: Йордан Йовков и Деспина Колева

Разправят, че един ден жена му Стефанка специално отива в кафене „Принцеса“, за да се запознае с Еленка и да я попита „Ленче, какво беше вашето приятелство с Пелина?“.

След смъртта на Елин Пелин през 1949 година жена му открива в стар куфар потресаващи любовни писма. Вдовицата била бясна – намерила доста скандални писания до една софиянка с лоша слава, но и до Таня Будевска, студентка в Художествената академия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама