Любовни хроники: Проф. Балабанов и Яна Язова


Любовни хроники: Проф. Балабанов и Яна Язова
Снимка: Instagram

Проф. Александър Балабанов е един от най-видните интелектуалци и учени в България през миналия век. Не така обаче гледат на Яна Язова, наричана "единствената правописна грешка на Балабанов”, "лека жена" и какво ли още не.

Постсимволизъм, сюрреализъм, древногръцка мъдрост, чувственост и удивление от краткостта на живота, пожари на незаглъхваща страст – такъв е поетичният мир на Яна Язова – различната страница в българската поезия от 30-те години на ХХ век.

Вижте още: Борислава Кутларска, която обича и почита българския фолклор

Тя е родена като Люба Ганчева на 23 май 1912 г. в Лом в семейството на известни интелектуалци и учители. Завършва гимназия в София през 1930 г. и славянска филология в Софийския университет пет години по-късно. В началото на 30-те никому известната възпитаничка на Първа девическа гимназия Люба Ганчева занася първите си опити в стихотворна форма на международно известния учен и интелектуалец Александър Балабанов.

С много внимание ерудитът редактира първата ѝ стихосбирка „Язове”. Измисля и псевдонима ѝ Яна Язова, с който по-късно тя става известна като писателка. Наричат я детето-чудо на българската литература. Тя е на 18, той – на 51. Тя е висока, стройна, ефирна, с красиви, маслинови очи, с черни къдрици, които небрежно падат на раменете и съвсем логично възрастният професор веднага се влюбва в младата студентка.

Злите езици смятат, че благодарение на „приятелството” си с Балабанов, Люба излиза на литературната сцена. Но никой не може да отрече, че в средата на 30-те години тя има зад гърба си две стихосбирки и един роман. В силно психологичното ѝ творчество се появяват образи от социалното дъно – гамени, просяци, циганки, проститутки.

Вижте още: Леа Иванова: Лъвицата, която слага началото на българската естрада

От друга страна, жененият проф. Балабанов също е обект на критики и присмех. От Двореца му дават да разбере, че връзката му с младата писателка е скандална и цар Борис III не може да си позволи да контактува публично с уважавания интелектуалец. В същото време съпругата му Лия, която е германка и с която Александър се запознава по време на своя командировка в Лондон, не му дава развод.

През годините Яна и Александър са герои на басни, памфлети, фейлетони. Личи си, че професор Балабанов е изпитвал истинска любов към Яна, а ревността му е доказателство за това. През август 1938 година в Созопол Яна Язова се сприятелява с художника-маринист Марио Жеков. Вестта за силното приятелство бързо стига до София и Александър Балабанов решава да се намеси. Той е разярен от връзката между Язова и по-младия от него художник. Между тримата избухва скандал пред свидетели и зараждащата се любов между Жеков и Язова е потушена.

Язова обаче се омъжва през 1943 година за инженер Христо Йорданов. Той е един от ръководителите на Радио „София“, живял 16 години във Франция. Той й осигурява материално възможността да твори и й спестява униженията, на които са подложени писатели като нея, които не се вписват в режима.

Яна Язова умира при неизясними и до днес обстоятелства. Последен знак, че е била жива, е нейна записка в бележник от 19 май 1974 година. Тялото ѝ е открито в дома ѝ в края на юли. По трупа има следи от насилие, но той в горещините вече е бил полуразложен. Години по-късно част от патоанатомите, приели тялото на Яна Язова в моргата, споделят, че тя е била отровена и удушена с колана на халата си. Погребана е на 9 август в Централните софийски гробища. Досието на Яна Язова е унищожено.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама