Любовни хроники: Георги Стаматов и Петя Герганова


Любовни хроники: Георги Стаматов и Петя Герганова
Снимка: Facebook

Съвсем спокойно може да се каже, че Петя Герганова е най-добрата драматична актриса до 50-те години на миналия век. След нея се появяват много други, но те не могат да запълнят празнината, която оставя след себе си изключително талантливата жена. Освен жива легенда на Народния театър, Петя е и третата съпруга и най-голяма любов на тогавашната звезда Георги А. Стаматов, а той за нея е първият и единствен мъж. Георги пък е председател на Съюза на артистите в България в продължение на 11 години, един от създателите на Висшето театрално училище в София, което по-късно прераства в театрална академия.

Мнозина граски легенди твърдят, че Георги е разглезен от жените, тъй като добре разбира, че е силно желан. Той зарязва първата си жена с огромни дългове, тъй като е изхарчил парите за бъдещата им къща в Лозенец. Когато става директор на Пловдивския театър, той се влюбва в тайнствена дама, чието име остава неизвестно.

Георги ухажва Петя на сцената, но в реалния живот е разкъсван от безброй почитателки. Петя обаче е влюбена в него още от ученичка и била съкрушена, когато темпераментният мъж заминал за Чехия и се е оженил за чехкиня, наследница на индустриалец. Стаматов се връща в София, все едно че нищо не се е случило.

На 6 май 1935 г. двамата влюбени актьори, отдали се на театъра, сключват брак. Тайната на успешното им съжителство е широката душа на Петя – тя се прави, че не забелязва изневерите на съпруга си, които не спират. През 1940 трупата на Народния театър заминава на турне в САЩ, но когато се връщат Стаматов е несправедливо обвинен, че е присвоявал средства от касата и е уволнен.

През 1942 Жорж, както го наричат приятелите му, е върнат отново на голямата сцена. С Петя си купуват апартамент на тихата тогава софийска улица "Неофит Рилски". Живеят щастливо със своите приятели интелектуалци, които пълнят всеки ден дома им. Нямат деца, но са достатъчно горди да говорят на тази болезнена за тях тема.

Годините, прекарани в изолация, го съсипват, макар и да е реабилитиран. Той се затваря в себе си и с дни не излиза от дома си. Георги Стаматов си отива от този свят през 1965-а на 73 години. Петя Герганова го надживява с близо две десетилетия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама