Любовни хроники: Грейс Кели и принц Рение III


Любовни хроники: Грейс Кели и принц Рение III
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато Грейс Кели тръгнала по сватбената пътека към принц Рение през 1956, светът видял една приказка с щастлив финал. Холивудското златно момиче вече била бъдеща кралица на Монако, която преминала от червените килими към червените кадифени тронове. Но бракът на Грейс Кели не бил толкова розов, колкото изглеждал.

Двамата се запознали по време на снимките на „Лебеда“ и скоро след това започнали да си разменят любовни писма. Филмовите студиа обаче имали желязна хватка върху старлетките по време на Златната ера, стигайки дотам, че диктували с кого могат и с кого не могат да излизат. Ето защо Грейс Кели трябвало да се свърже с MGM, преди да се срещне с принц Рение за първи път. Тя имала договор със студиото и те отговаряли за това какъв ще бъде образът ѝ пред обществеността.

Интересен факт е, че Кели не била съвсем сама, когато срещнала принц Рение. Всъщност тя била сгодена за дългогодишното си гадже, модния дизайнер Олег Касини, когото зарязала, за да се омъжи за Рение. Въпреки че това звучи грубо, двамата надали някога щели да се оженят поради неодобрението на семейството ѝ.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: НЕВЕНА КОКАНОВА И РАДЕ МАРКОВИЧ

„Нито един от родителите ѝ не ме харесваше“, споделя Касини. „Продължихме да се срещаме въпреки противопоставянето на семейството ѝ, дори ми предложи да се оженим веднага. Каза ми да намеря свещеник, който да ни бракосъчетае. Съгласих се, но след това тя се разболя лошо. След като се възстанови, промени решението си. Родителите ѝ я бяха разубедили. Не я видях или чух отново, докато не ми се обади, за да ми каже, че е сгодена за принц Рение.“

Семейството на Кели било доста заможно, така че принц Рение не очаквал, че искането на зестра ще бъде проблем. Баща ѝ Джон Кели обаче бил обиден от молбата. Той смятал, че идеята да плаща зестра е абсурдна, казвайки: „Дъщеря ми не трябва да плаща на никой мъж, за да се омъжи за нея“.

Но принцът бил привърженик на традицията и в крайна сметка успял да получи голяма част от наследството на Кели - около 2 милиона долара. Някои смятали, че това е заради традицията, докато други вярвали, че съкровищницата на Монако била почти празна и Рение се нуждаел от парите.

Перипетиите не свършили тук. Не само, че Кели трябвало да плати зестра от 2 милиона долара, за да стане негова съпруга, но и 26-годишната актриса трябвало да направи тест за фертилитет, за да докаже, че може да роди наследници. След като се доказало, че е плодовита, Рение ѝ предложил брак с пръстен. Това не бил най-романтичното предложение, за което повечето булки мечтаят.

Сватбената рокля на Кели била една от най-елегантните булчински рокли на всички времена и една от най-известните на 20-ти век. Тя била подарък от студиото на Грейс - MGM. Дизайнерката Хелън Роуз създала и костюмите на Кели за филмите „Висше общество“ и „Лебедът“.

Подобно на това как Меган Маркъл трябваше да се откаже от актьорската си кариера, за да се омъжи за принц Хари, Кели също трябвало да напусне Холивуд, за да се омъжи за принц Рение. Не само това - съпругът ѝ забранил всички филми с нейно участие в Монако.

През 1962, след шест години брак, Кели планирала да се върне на големия екран за друг филм на Алфред Хичкок - “Марни”. Няколко месеца по-късно обаче дворецът в Монако обявил, че се отказва от преговорите поради конфликти в графика.

Докато някои неща били опровергани от кралското семейство, имало и много съобщения, че Кели се чувствала изолирана и сама в кралския си брак. Тя предупредила принцеса Даяна за това колко самотно е да бъдеш принцеса.

Докато сватбата на Кели изглеждала като нещо от приказен филм, действителният ѝ брак бил далеч от розов. Според биографа Уенди Лий, автор на “True Grace: The Life and Times of an American Princess”, принц Рение е имал три любовници в рамките на един месец след брака.

В резултат на това Кели запознала връзки с Марлон Брандо и Франк Синатра. Аферата на Кели и Синатра продължила години, което ги подтикнало да инвестират във френска вила в Кап Фера.

Кели си поставила за задача да популяризира изкуствата в Монако. Въпреки че това били благородни занимания, принц Рение не ги подкрепял изобщо. Например, когато красивата принцеса стартирала годишно четене на поезия, принцът не се появил нито веднъж в продължение на години.

Две години преди смъртта ѝ през 1982 пресата съобщила, че Кели прекарва голяма част от времето си с австрийския филмов режисьор Робърт Дорнхелм, който бил с 18 години по-млад от нея. Дорнхелм отказал да коментира връзката и заявил, че са просто приятели.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама