Любовни хроники: Катя Паскалева и Георги Божилов


Любовни хроники: Катя Паскалева и Георги Божилов
Снимка: Facebook

Талантливата и провокативна Катя Паскалева успя да остави ярка следа в киното, която времето няма как да заличи. В крайна сметка „Козият рог” е първият български филм, който показва голо тяло. По онова време Катя е на 26 години – млада и красива и дори за миг не показва колебание да захвърли дрехите пред камерата.

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 в Петрич, но цялото ѝ детство минава в Перник. Актрисата с ярка личност и буен характер изживя живота си с двама талантливи творци и бохеми – живописеца Георги Божилов и кинорежисьора Иван Росенов.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: ДИМИТЪР И ИРИНА ТАЛЕВИ

За голямата си любов Георги Божилов-Слона се омъжва малко преди да завърши днешната Театрална академия. Ехото от тяхната любов все още се носи из стария град на Пловдив. Запознават се в къщата на легендарния Атанас Кръстев, по-известен като Начо Културата – меценат и колекционер, станал символ на пловдивската бохема, който ги приютява млади, щастливи и бездомни. Споделят общия си живот в бедност, но с много обич. Когато през 1967-а Катя завършва ВИТИЗ, повечето ѝ състуденти са изпратени в Пловдив, но тя е разпределена чак в Добрич. И макар че Георги Божилов вече бил утвърден художник, в Добруджа живеел на студентски начала. По цяла седмица пиели само чай, защото за друго нямали пари.

Типично за артистичната бохема двамата палят цигара след цигара и не си броят чашките. Алкохолът е част от техния творчески свят. Катя и Божилов не остават извън полезрението на местната милиция, която не може да преживее явната демонстрация на разкрепостено поведение, която слага петно върху целия измислен морал на комунистическото благоприличие. Тя е „развалена“, „покварена“ жена - пуши, пие, слуша джаз, танцува и целува любимия си на публични места. Той е инакомислещ, извън системата, безспорен талант и безспорно „опасен елемент“, с който трябва да се внимава.

Паскалева и Божилов живеят заедно десетина години. Раздялата е лека, също като любовта им. Без драми, ненужни обяснения и излишна показност. По-късно Катя се влюбва в режисьора Иван Росенов, който е вторият ѝ съпруг, затова се разделя със Слона. Но двамата остават много близки до края на живота си.

Актрисата обаче изживява особено мъчително смъртта на живописеца. На 66-годишна възраст Георги Божилов загива в катастрофа на 30 май 2001 г. на пътя Бургас-Царево, отивайки на своя изложба. По това време Катя е в българското посолство в Париж, където е на лечение след претърпяна операция на рак на гърлото. Тя вече не може да говори. Плаче тихо, коленичила пред една от картините на първата си любов, която била окачена в дипломатическата ни мисия.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама