Любовни хроники: Невена Коканова и Раде Маркович


Любовни хроники: Невена Коканова и Раде Маркович
Снимка: Facebook

Надали има българин, който да не е гледал емблематичния български филм “Крадецът на праскови”. Малцина обаче знаят, че екранната любов между Иво и Лиза, изиграна от Невена Коканова и Раде Маркович, всъщност преминава отвъд снимачната площадка и пламва с ярки пламъци. Това е любов, която белязва живота завинаги и остава до края в сърцето.

Невена Коканова е родена на 12 декември 1938 г. в Дупница в семейството на царски офицер и потомка на австрийски благородници. Баща ѝ е един от най-авторитетните за времето си военни - Богдан Коканов, а майка ѝ, Елеонора, е известна красавица и потомка на австрийската фамилия Фон Хелденберг.

По ирония на съдбата гранд дамата на българското кино, наричана “Невена Аристократката”, “Иконата” и “Първата дама на седмото изкуство”, няма висше образование по актьорско майсторство. Късат я на приемните изпити във ВИТИЗ. Тя обаче не се отчайва и продължава да следва мечтата си – да се качи на сцената. И тя не само се качва, а я завладява. Нейното сърце обаче покорява Раде Маркович.

ЛЮБОВНИ ХРОНИКИ: ДЖОНИ ДЕП И УИНОНА РАЙДЪР

Както вече споменахме, изпепеляващата любов между Невена Коканова и Раде Маркович пламва на снимачната площадка на филма „Крадецът на праскови”. По това време Невена е омъжена за режисьора Любомир Шарланджиев, а Раде – за колежката си Оливера Маркович. След края на снимките сърбинът се развежда, надявайки се това да направи и Коканова и двамата да заживеят щастливо заедно.

Уви, това не се случва заради здравословните проблеми на мъжа на Невена и те остават физически разделени, но в продължение на десетилетие поддържа бурна романтична връзка. Срещат се само по кинофестивали, където и двамата участват със свои филми, но любовта им далеч не е толкова тайна, колкото двамата се надяват да изглежда.

На червения килим във Венеция ги възприемат официално като двойка и именно там Раде и Невена изживяват най-вълшебните си десет дни. В началото на 70-те години двамата слагат край на бурния си роман, но остават близки приятели до живот.

В продължение на 40 години си пишат невероятни любовни изповеди и макар родните и югославските тайни служби зорко да следят кореспонденцията им, те успяват да запазят пламъка на любовта.

Коканова умира от рак през 2000г на 61 години. Раде не може да се прости с нея и до края на дните си страда, че не е могъл отново да каже „Обичам те” на стопената от болестта Невена.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама