Любовни хроники: Юрий и Валентина Гагарин


Любовни хроники: Юрий и Валентина Гагарин
Снимка: Facebook

Юрий Гагарин е известен с това, че е първият човек, пътувал в Космоса. Той направи това на борда на космическия кораб "Восток 1", с който обиколи цялата планета. Репликата му "Да вървим!" се превърна в любима граза и неговото спокойно, усмихнато лице винаги ще се помни. Юрий може да е живял в Космоса, но среща голямата звезда на живота си тук, на Земята.

Младата Валентина Горячева и тогавашният курсант на Оренбургското летателно училище Юрий Гагарин се срещнали на бал. Валентина, която не била много висока, с тъмна коса, кафяви очи и няколко лунички по носа, очаровала Юрий. След няколко танца тя го спечелила и със своето скромно поведение.

Любовни хроники: Илиана Раева и Наско Сираков

Юрий не се отделил от младата жена цяла вечер и по много деликатен начин я изпратил до дома ѝ. Преди да се сбогуват, той я попитал дали иска да излезе отново с него. В действителност тя не го смятала за много красив, но решила да приеме предложението му за втора среща.

След 2 години приятелство Юрий признал чувствата си на Валентина и след още 2 години решили да се оженят. Тъй като роднините на Юрий не можели да отидат в Оренбург, сватбата се състояла два пъти: първия път в родния град на булката и втория път в града на младоженеца - Гжацк.

След като завършил летателното училище, Юрий не искал да остане в Оренбург и отишъл да служи на север, в района на Мурманск. След известно време Валентина се преместила при него. Двойката посрещнала на бял свят първата си дъщеря Елена в град Заполярни.

През 1959, малко след раждането на дъщеря си, Юрий разбрал, че наемат астронавти и решил да опита късмета си в напълно нова за него област. Голямата конкуренция (повече от 3000 пилота се състезавали само за едно място) направил процеса доста труден и сложен, но дори това не го накарало да се откаже.

През пролетта на 1960 Юрий Гагарин е приет в групата на съветските космонавти. Заедно със семейството си той се установил в "Града на звездите", близо до Москва, и започнал първите тренировки. Валентина завършила медицина, получила работа като биохимик в лабораторията на Центъра за управление на мисията.

Месец преди първия пилотиран полет в Космоса се родила втората дъщеря на двойката – Галина. Докато съпругът ѝ бил изцяло погълнат от работата си, тя се отдала изцяло на семейството си. На 12 април 1961 г. Започнала с домакинските си задължения, когато изведнъж чула съседка да вика: „Валентина, пусни радиото! Юрий е в Космоса!“

12 април променил завинаги живота на семейство Гагарин, слагайки край на всякаква възможност за спокойствие. Журналистите започнали да следват Валентина и Юрий навсякъде. Лицето на Юрий станало известно по целия свят и той дори не можел да отиде на почивка със семейството си.

След полета първият астронавт имал повече работа, а също и повече грижи и прекарвал малко време със семейството си. Така че винаги, когато имал възможност, той се опитвал да бъде близо до жена си и дъщерите си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама