Първата жена, обиколила света с кораб: Облечена като мъж по пътя към голямата мечта


Първата жена, обиколила света с кораб: Облечена като мъж по пътя към голямата мечта
Снимка: world.expeditions.com

Преди 283 години, когато на жените не е позволено нищо друго освен да са дами, една жена облича мъжки дрехи, за да сбъдне мечтата си и да направи околосветско пътешествие с кораб.

Вижте още: Принцесата от гетото: Малееша, която стана холивудска звезда случайно (ВИДЕО)

Жана Баре е родена на 27 юли 1740 г. във френската област Бургундия. Детството си прекарва сред растения, които от малка се научава да различава. Въпреки че никога не е получавала формално образование, тя има страхотни познания по ботаника. Между 1760 и 1764 г. Жана Баре е била наета като икономка в къщата на натуралиста Филбърт Комерсън. Скоро след това жена му умира и Баре става негова любовница и помощница. От него ражда и син, който бил даден за осиновяване.

Когато Комерсън става официален ботаник във френския двор, Баре го придружава в Париж и продължава да работи като негова икономка и лична медицинска сестра.

През 1765 г. френското правителство, опасявайки се, че ще бъде изпреварено от големите си съперници, Великобритания и Испания, нарежда на адмирала и изследовател Луи Антоан дьо Бугенвил да открие нови територии. Бугенвил веднага си спомнил Комерсън и го помолил да го придружи по време на пътуването му. Комерсън казал, че ще приеме предизвикателството само ако асистентката му дойде с тях. Тъй като тогава е немислимо жена да се впусне в такава експедиция, Комерсън и Баре измислят план: Жана Баре се дегизира като мъж и променя името си на Джийн.

Експедицията на Бугенвил се състояла от два кораба: Boudouz и Etoile, които отплавали от Нант през 1766 г. Една от първите спирки била в Монтевидео (днешен Уругвай), където гаденето и язва на крака попречили на Комерсън да завърши работата си. Но Жана Баре свършила цялата работа, докато ботаникът си почивал в каютата, дадена му назаем от капитана на Etoile.

В Бразилия Жана Баре прави откритие: грандиозно растение, което тя нарекла бугенвилия, на името на ръководителя на експедицията. В крайна сметка младата жена успяла да събере между 3000 и 6000 нови растения. Комерсън, като ботаник на експедицията, си запазва правото да назове 70 от тях на негово име, въпреки че позволява на Баре да кръсти едно на себе си.

Вижте още: Лили Сучева: Винаги се стремя към най-високи резултати

Баре, както и целият екипаж, трябвало да се изправят пред ужасни бури по време на пресичането на Магелановия проток. Освен това тя трябвало да бъде много внимателна, за да не бъде разкрита. Но това било почти невъзможно и много моряци започнали да се съмняват. Един от членовете на експедицията по-късно пише в мемоарите си, че тя им е казала, че е била кастрирана от османски пирати, на което те очевидно вярвали.

"Жена на борда!"

Самоличността на Жана Баре е разкрита след пристигането ѝ в Таити. Някои казват, че местните жители на острова сами са я предали на екипажа, когато са разкрили пола ѝ, други казват, че членовете на екипажа са изобличили лъжите ѝ. Според някои версии на историята, Жана Баре е била съблечена гола и изнасилена. Бугенвил, който не искал да рискува да се върне във Франция с жена на борда, взел противоречиво решение - оставя нея и Комерсън в Мавриций.

По време на престоя си в Мавриций, по покана на губернатора на острова Пиер Пойва, двойката пътува няколко пъти до Мадагаскар, който Комерсън описва като "обетованата земя за натуралистите".

Вижте още: Той не можа да я преодолее: Трагичната любовна история на Джеймс Дийн

Баре продължава да служи като негова икономка и медицинска сестра до смъртта му през март 1773 г.

Малко се знае за живота на Жана Баре след смъртта на Комерсън. Някои от нейните биографи предполагат, че тя е работила в таверна на острова, където се запознала с офицера Жан Дюберн, за когото се омъжва на 17 май 1774 г. След това двамата пътуват по света и се завръщат във Франция, където тя открива, че Комерсън ѝ оставил цялото си наследство. Десетилетие по-късно тя получава както пожизнена пенсия от френското правителство, така и признание за участието си в първата френска експедиция, обиколила света.

Жана Баре умира на 67 години в Сен Антоан, Франция, на 5 август 1807 г.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама