Теодора Пейкова: Модната икона на Царство България


Теодора Пейкова: Модната икона на Царство България
Снимка: Instagram

Теодора Стефанова Пейкова, родена през далечната 1892г в Бургас, определено е сред най-известните българки преди 1944 г. Тя е била общественик, писател, преводач, редактор, съпруга и майка. Има огромни заслуги за духовното развитие на българската жена, формирането на европейски вкус и като цяло преспокойно можем да кажем, че Теодора Пейкова е българската Анна Уинтур.

Завършва гимназия в София, а образованието я отвежда в Западна Европа, където учи пиано в консерваториите във Виена и Брюксел. В Брюксел посещава още курсове по литература в Еcole, както и полезни домакински курсове.

ЖЕРМЕН СЕЛИЕ: ПЪРВАТА ЖЕНА ПАРФЮМЕР, СЪЗДАЛА ЕМБЛЕМАТИЧНИ АРОМАТИ

Съпругът й Стефан Пейков е юрист по образование, но и собственик на печатница Книпиграф-София. Двамата заедно издават списание "Икономия и домакинство" – четиво, присъствало във всеки български дом по онова време, без значение от социалния статут на хората. На страниците Теодора Пейкова пише по социални проблеми, представя различни изобретения от жени, предлага рецепти и медицински съвети, диети за отслабване, съвети за семейството, съвети за отглеждане на деца, мода, исторически събития, репортажи от Париж и други градове. Често се е налагало старите броеве да се допечатват и изпращат на нови читателки. Нейните рецепти и кулинарни съвети са известни и до днес.

След Освобождението европейската кухня буквално завладява българските домакини от средната класа. Самата Теодора е пример за европейските ценности, за които пише – тя е умна работеща жена, свири на пиано, играе тенис и е първата българка, която се научава да шофира автомобила на мъжа си.

Уви, след като социализмът идва на власт, "Икономия и домакинство" е обявено за буржоазно и е забранено, сложните и красиви европейски ястия и навици за хранене са заменени с прости и "народни" такива, а Теодора Пейкова потъва в забрава. Макар със съпруга ѝ Стефан да са притежавали красива сграда на ул. „Цар Освободител“ 10, не е ясно къде е завършил жизненият път на тази невероятна жена, помогнала на милиони българки да се докоснат до европейската култура.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама