Жермен Селие: Първата жена парфюмер, създала емблематични аромати


Жермен Селие: Първата жена парфюмер, създала емблематични аромати
Снимка: Instagram

Жермен Селие е родена в Бордо, Франция, на 26 януари 1909 г. Мести се в Париж през 1930 година, за да учи химия. Редица източници твърдят, че е била забележителна жена - елегантна, висока, слаба, руса, със сини очи. Цялата тази красива опаковка била придружена от остро чувство за хумор и страхотна приповдигнатост. Тя позира за Андре Дерен и други известни художници и скулптори. След като завършва образованието си, тя получава работа при Roure Bertrand Dupont, работи като химик при Жан Сфирас.

По това време парфюмите се произвеждат от „носовете” в парфюмерийните къщи като Houbigant, Caron, Coty. От друга страна, компании като Givaudan и Roure Bertrand Dupont доставят суровини и специализирани бази. Въпреки това, Луи Амик (собственикът на Roure Bertrand Dupont) и неговият екип, настояват въпросните „доставчици” да имат правото да създават готови аромати, да ангажират модните къщи и по този начин да се установи синергия, която често се приема за даденост.

ПАМЕЛА СМИТ: СЪЗДАТЕЛКАТА НА КАРТИТЕ ТАРО

Именно в този климат Селие, която работи за Roure Bertrand Dupont, успява да даде свобода на своето творчество и да композира аромати за модни къщи. За нейните творение определено може да се каже, че са изпреварили времето си - Жермен разчита на кратки формули, за да рисува ослепителни абстракции и да третира формулите като цветове, подобно на художник. Тя добива популярност със смелите си разработки, не се страхува да използва голямо количество изобутилхинолин при създаването на кожен акорд за Robert Piquet Bandit или 8% галбанум при Balmain Vent Vert. Мнозина я определят като „труден характер”, що се отнася до съвместната работа, но може би точно там се крие магията зад ароматите ѝ.

Недоволството от нея изказва най-вече парфюмеристът Жан Карлес. Всъщност, тя получава собствена лаборатория на километри от главния офис, така че тя и Карлес да не се засичат. Със сигурност не е първата или последната жена, за чиято сексуалност спекулират обидени мъже. Жермен Селие никога не се омъжва и не ражда деца, но пък има 3 прекрасни дакела.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама