Златина Толева: "Пътуване във Всичколената" е за детето във всеки от нас


Златина Толева: "Пътуване във Всичколената" е за детето във всеки от нас
Снимка: Личен архив

Обичате ли да пътешествате и да откривате вълшебни места? Да се потапяте в магически светове, където всичко е възможно? Да се оставяте на сетивата си? "Пътуване във Всичколената" е преживяване, което със сигурност ще допадне на всички, които са отговорили положително. Златина Толева е един от създателите на сетивния лабиринт за деца и възрастни, който, както тя споделя, "ни свързва с чистотата на възприятията, доверието и удивлението, на които са способни децата". Тя е мултидисциплинарен артист, който винаги търси нови и вълнуващи начини да пресъздаде идеите си. Злати повече от 14 години е в непрестанен творчески поток, защото вярва, че хората имат нужда от преживявания, провокиращи ги да излязат от зоната си на комфорт и докосващи ги до непознатото. И тъй като "Пътуване във Всичколената" се завръща с нови дати през май и юни, си поговорихме с нея за самото представление и за мерките, които са взели, за да гарантират безопасността на посетителите.

За тези, които за първи път чуват за театър на сетивата, разкажи ни малко повече.

Театърът на сетивата е много лично и съкровено преживяване, което активира всички сетива и креативността на участниците в него. Прилича на "филм-театър", който ти се случва на живо и в който главният герой си ти самият. Често се ходи в пълен мрак или със затворени очи, като се оставяш на артистите да те водят из своеобразен лабиринт от усещания, звуци, аромати, спомени и асоциации. Представленията се случват на необичайни и изненадващи локации из целия град, а сюжетите и преживяванията винаги са различни и изненадващи.

Това е първият ви сетивен лабиринт за деца, кое е различното, когато е за малчугани?

"Пътуване във Всичколената" е първият ни лабиринт, който е подходящ както за деца, така и за възрастни. Той е посветен на Детето във всеки от нас, независимо от възрастта ни, като ни свързва с чистотата на възприятията, доверието и удивлението, на които са способни децата. Това е спектакъл, който представя света като една холистична Вселена, в която всяко нещо е приятел, всяко нещо е живо и обича хубавите истории. Препоръчваме го на всеки, който иска да се завърне към вълшебната страна от детството.

След края на извънредното положение се завръщате с  нови дати (30 май - 14 юни). Какви мерки сте взели за безопасността на посетителите?

Осигурен е индивидуален достъпът по 1 човек в пространствената инсталация, където има по минимум 2 метра отстояние между хората. В рамките на пространството от 430 кв.м. преминават максимум 30 души за целия ден и то един по един. Мястото се проветрява и всички повърхности се почистват с дезинфектант, не се използват климатици, а на входа има дезинфектант за ръце на разположение на посетителите. Няма да бъдат допускани и хора с видими симптоми на настинка и грип.

Какво има във Всичколената?

Има неземна светлина, звезден прах, смях и доброта, както и множество герои, които ти помагат да достигнеш до пътя към сърцето на Всичколената. Това е път, осеян с приключения, със сетивни провокации, задачи и избори, които всеки решава по свой начин. Във Всичколената също така можеш да се докоснеш до най-различни изкусва, с които да си поиграеш за час.

Децата по природа са по-откровени, какви са най-честите им реакции, след като преминат през лабиринта?

Излизат от лабиринта със светещи, широко отворени очи и много въодушевени, като често искат веднага пак да се завърнат. Ето и някои конкретни обратни връзки както от децата, така и от възрастните, които идват във Всичколената:

"Беше магическо преживяване да попаднеш във Всичколената и извън очакваното."

"Благодаря, че ми дадохте толкова много изпитания. Чувството беше невероятно. Продължавайте да радвате хората."

"Няма да забравя да си повтарям мечтата всеки ден. И няма да забравя, че летя-я-я-я-х!"

"Благодарна съм, че имах възможност да се върна по толкова хубав и истински начин в детството."

Какъв е твоят свят, когато не се намираш във Всичколената?

Моят свят все повече заприличва на Всичколената, откакто се занимавам с театър на сетивата. Вече повече от 14 години съм в непрестанен творчески поток заедно с приятели и колеги, с които измисляме светове и създаваме вълнуващи и дълбоко докосващи преживявания за хората. Благодарна съм, че съм част от това ЧУДО.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама