6 ползи от кърменето и за бебето, и за майката


6 ползи от кърменето и за бебето, и за майката
Снимка: iStock/Guliver

Всяка майка решава за себе си колко време трябва да кърми и кога да започне да отбива своето бебе. Световната здравна организация препоръчва майките да кърмят до 6 месеца ексклузивно, а след това да продължат да го правят колкото се може по-дълго, комбинирано с въвеждането на други храни. Както знаете, кърменето има много ползи за здравето както за децата, така и за техните майки. Ето кои са част по положителните ефекти.

1. По-добро здраве и по-силна имунна система за бебето

Кърмата е с високо съдържание на бели кръвни телца, по-известни като „имунни клетки“. Това означава, че продължителното кърмене може да укрепи неколкократно имунитета на вашето дете. Освен това, майчиното мляко предава правилните антитела за борба с различни инфекции. Например, ако вие сте карали варицела, скарлатина и други подобни заболявания, детето ви ще бъде естествено „имунизирано“ в периода на кърмене.

2. Положителни ефекти върху мозъчната функция и поведението

Начинът, по който се развива микрофлората на детето ви, може да повлияе на мозъчните функции и да регулира нервното поведение. Кърменето помага за засилване на формиращия микробиом на бебето,осигурявайки необходимите хранителни вещества. Няколко проучвания дори свързват кърменето с по-висок интелект, въпреки че това е само асоциация и има много други фактори, които допринасят за интелигентността на детето по много по-значим начин.

3. По-силна връзка с мама

Според различни проучвания, децата, които са били кърмени по-дълго, проявяват по-голяма чувствителност към майката, дори по-късно в живота си. Тази силна емоционална връзка може да помогне на майките да бъдат по-гъвкави в собственото си поведение, защото ще улавят и най-дребната емоционална промяна.

4. По-малко колики и по-здраво коремче

Бебешкият микробиом (чревната флора) се нуждае от храносмилателни бактерии, за да се развие правилно. Кърмата всъщност съдържа голямо разнообразие от бактерии, които са полезни за зреенето на бактериалната флора на вашето бебе. Това ще му спести така неприятните колики в първите месеци.

5. Намалява риска от рак на гърдата

При жените, които кърмят 6 или повече месеца, рискът да развият рак на гърдата намалява с 25%. Интересен е още фактът, че опасността от появата на рак на гърдата спада правопропорционално с общата продължителност на кърменето. Освен това, нови проучвания доказват, че и вероятността от развитие на рак на яйчниците намалява заради ниското производство на естрогена.

6. Помага в борбата с килогрмаите

Кърмещите мами демонстрират значително по-големи и бързи промени в обиколката на ханша и загуба на повече мазнини един месец след раждането в сравнение с майките, разчитащи на изкуственото хранене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама