7 неща, които се случват с тялото ни след 40


7 неща, които се случват с тялото ни след 40
Снимка: iStock/Guliver

Страхът от остаряване е един от най-разпространените. Психолозите смятат, че е добре, ако имате опасения, свързани с напредването на годините, стига да можете сами да се преборите, осъзнавайки всички предимства и недостатъци. Днес ще ви запознаем с промените, които се случват в тялото ни след 40 – както негативни, така и позитивни.

Косата оредява

Този проблем се проявява най-вече при мъжете – те често губят гъстата си коса още преди да навършат 30 години, а 53% от мъжете са плешиви след навършването на 40. Жените също губят част от косата си, но по-бавно. Да, това е неприятно, но има и друго предимство – и останалите косми по тялото спират растеж.

Появява се лактозна непоносимост

Някои хора не могат да усвояват млечни продукти още от ранно детство, а други развиват тази непоносимост по-късно. Лактозната непоносимост обикновено се проявява на възраст над 40 години, когато нивото на лактазния ензим намалява. В резултат на това млякото не може да бъде усвоено и причинява проблеми с дебелото черво.

Зъбите стават по-малко чувствителни

Ако страдате от чувствителност на зъбите, този проблем може да изчезне, когато годините напреднат. Това се случва заради дентина - тъкан, която расте с течение на времето и заради която чувствителността намалява.

Метаболизмът се забавя

Ако на 40 години ядете същата храна, с която сте се хранили и на 20-годишна възраст, ще качите килограми наистина много бързо. Това се дължи на факта, че след тази възраст метаболизмът намаля темпове и губим мускулна маса по-бързо. Д-р Кетрин Болинг казва, че една жена средно качва около 15 килограма на възраст между 40 и 55 години.

Ставаме по-привлекателни и уверени в себе си

Психолозите твърдят, че жените стават по-уверени в себе си чак след 40 години. Този факт им помага да си обръщат повече внимание, да не се притесняват за дребни неща, да са финансово независими и да са наистина щастливи.

Имунната система става по-силна

До 40-годишна възраст всички хора вече са боледували от най-различни вируси. В резултат на това, имунната ни система става по-силна и ние се разболяваме по-рядко. Ако си гарантирате достатъчно време, прекарано на чист въздух, свеждате до минимум вероятността да "лепнете" настинка.

Вкусовите рецептори се променят

Когато се раждаме, имаме около 9000 рецептора за вкус. С течение на времето количеството на тези рецептори намалява и започваме да губим известно вкусово усещане, обикновено започвайки със солени и сладки вкусове, последвани от горчиви и кисели. Между другото, тези промени се появяват при жените по-рано, отколкото при мъжете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама