20 хитринки за по-просторен дом


20 хитринки за по-просторен дом
Снимка: iStock/Guliver

Някои помещения изглеждат по-тесни и претрупани, отколкото ви се иска. За щастие не винаги може да събаряте стени, за да ги разширите. Може да използвате няколко лесни хитринки, за да направите дома си по-голям.

1. Мийте прозорците често

Чистите и блестящи прозорци създават усещане за простор. Не е необходимо да използвате винаги специални препарати за почистване. Просто смесете бял оцет с вода в съотношение 1:2 и ги напръскайте с този спрей, след което забършете.

2. Огледала на стратегически места

Поставете огледалата срещу прозорците, за да отразяват повече светлина и, съответно, помещението изглежда по-просторно. Ако имате тесен коридор, сложете огледало в края му, за постигнете същия ефект.

3. Пренаредете мебелите

Ако мебелите в стаята препречват слънчевата светлина от прозореца, пренаредете ги, за да не пречат на слънчевите лъчи.

4. Не претрупвайте рафтовете

Може би се изкушавате да поставите на рафтовете книги, сувенири и декоративни предмети. Това създава усещане за претрупаност и по-тясно пространство.

5. Отстранете излишните вещи

Колкото по-малко предмети има в стаята, толкова по-просторна изглежда тя.

6. Прозрачни завеси

Отървете се от тежките и тъмни завеси в полза на по-светли и с изчистен десен. Ако стаята позволява, изберете прозрачни завеси за повече светлина и простор.

7. Махнете саксиите от прозорците

Ако на первазите отглеждате саксии с цветя, по-добре ги преместете, за да направите помещението по-просторно.

5 ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ПОДРЕДБАТА НА МЕБЕЛИ В ДОМА

8. Избирайте правилните материи

Тежки материи като вълна, кадифе, кожа, отнемат пространството и създават усещане на претрупаност. Подбирайте по-леки материи като памук, лен, коприна.

9. Вратите

Заменете масивните врати с френски врати, (ако стаята не изисква уединение). Още по-добре, ако вратата се отваря навън.

10. Използвайте естествени материи

Мебели, тапицерия и декоративни елементи, изработени от естествени материали, правят стаята по-голяма. Фокусирайте се на по-светли цветове и добавете много растения (но не на первазите).

11. Светъл под

Тъмните цветове на пода правят стаята да изглежда по-малка. Ако не може да промените цвета на пода, поставете килим в светли цветове и с изчистен десен.

12. Осветете стаята

Използвайте колкото може повече източници на светлина в помещението независимо колко естествена светлина навлиза отвън. Започнете с основния източник на светлина на тавана и добавете настолни и декоративни лампи.

4 НАЧИНА ДА СЕ СПРАВИЛ С МУХЪЛА ВКЪЩИ

13. Намалете мебелите

Ако има възможност, намалете тежките мебели с по-леки такива. Изберете дивани с издадени крачета и ниски маси от ковано желязо, стъкло или акрил за повече простор.

14. Използвайте ключове за регулиране на светлината през деня

Така ще пестите и ток.

15. Минималистични стени

Превръщането на стаята в галерия не е най-доброто решение за малки помещения. Изберете само няколко произведения на изкуството, защото колкото по-изчистени са стените, толкова по-просторна изглежда стаята.

16. Високи тавани

Създайте усещане за по-високи тавани, като добавите детайли с вертикални линии. Тапети или ламперия с вертикални мотиви ще "удължи" стените.

17. Светли цветове

Най-бързото решение да направите стаята си по-голяма е да я боядисате в светли, неутрални цветове. Оставете ярките цветове като акцент в мебелите и аксесоарите.

18. Голяма картина на стената

Не претрупвайте стените с картини, но една голяма картина на стената прави стаята по-просторна.

19. Мебели на повдигнати крачета

Диван, легло, работна маса или скрин - ако има възможност изберете такива, които са на повдигнати крачета. Ако са над земята, стаята изглежда по-просторна.

20. Мултифункционални мебели

За да освободите място в стаята, изберете диван, който става на легло, падаща маса за кухнята, стол на колелца, който може да се използва в различни стая.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Облечени от глава до пети в любов. И това е единствената марка, която никога не излиза от мода.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама