6 неща, които трябва да избягвате в спалнята си


6 неща, които трябва да избягвате в спалнята си
Снимка: iStock

Сънят е един от най-важните процеси, който ни позволява да "рестартираме" и да имаме достатъчно енергия, за да направим нещо ново. Ето защо качеството на нашия сън има огромно значение. Много фактори влияят на него - от възглавницата, на която спим, до миризмите, които усещаме.

Ето какви грешки може би сте допуснали в спалнята си и как да ги избегнете, за да спите по-добре.

1. Стари възглавници

Възглавниците трябва да се сменят веднъж на година и половина. Тези с мемори пяна могат да се използват по-дълго, до 3 години. Но ако използвате възглавница на 5-6 години, има вероятност тялото ви да не получава достатъчно опора и сънят ви да не е толкова добър.

За да проверите дали трябва да смените възглавницата, свалете калъфката и я огледайте внимателно. Има ли петна от пот? Скъсана ли е? Има ли лоша миризма? Възглавниците събират мъртви кожни клетки, мухъл и гъбички. С течение на времето до 1/2 от теглото на възглавницата може да се състои от такива нежелани компоненти. И те могат да причинят алергии, които ще влошат съня ви.

Вижте още: 5 страхотни етерични масла за релаксиране

2. Източници на миризма

Има миризми, които действат релаксиращо на нервната система и ни помагат да заспим. Но ако има твърде много миризми, ефектът може да е обратен. Не използвайте твърде много аромати и ги сменете, когато ви омръзнат.

3. Грешен матрак

Дори любимата ви поза за сън има значение. Например, ако предпочитате да спите настрани, по-добре изберете матрак с мемори пяна, за да облекчите натоварването на точките на натиск - раменете и бедрата. А за тези, които спят по гръб, е по-добре да спят на по-твърди матраци, за да поддържат гръбнака изправен. Същото важи и за хората, които спят по корем.

4. Грешно спално бельо

Смята се, че памукът е добър материал за спално бельо, тъй като е естествен. Но това не е най-добрият избор за сън. Памукът активно абсорбира потта от косата и кожата, което означава, че трябва да се пере по-често. Освен това изсъхването отнема много време, така че ако често ви става горещо, докато спите, бельото ще абсорбира потта и ще стане влажно.

Добра алтернатива е коприненото спално бельо. То има добра топлопроводимост, което означава, че е топло през зимата и прохладно през лятото. Не предизвиква алергични реакции и е устойчиво на акари. Влияе добре и на кожата и косата. Така че, въпреки високата цена, доброто качество си заслужава.

5. Прекалено много растения

Твърде много растения в спалнята също може да има отрицателни последици. От една страна, те произвеждат кислород и абсорбират въглероден диоксид. Но от друга страна върху тях се натрупва прах, което може да има негативен ефект върху дишането. Освен това някои растения могат да добавят въглероден диоксид към въздуха, вместо да го абсорбират.

Не премахвайте напълно растенията, но бъдете по-отговорни при избора им. По-добре е да изберете тези, които са свикнали със сух климат, защото те по-добре абсорбират въглероден диоксид. Сукулентите са добър вариант за спалня, защото абсорбират въглероден диоксид през нощта.

Вижте още: Ако искате да спите по-добре, сложете някое от тези 10 цветя в спалнята си

6. Грешна възглавница

Изборът на перфектната възглавница е индивидуален процес. Но има няколко критерия. Пухените възглавници могат да предизвикат алергична реакция, ако пухът не е достатъчно чист. Синтетичните възглавници губят форма бързо и изискват подмяна. Вълнените възглавници са доста твърди, но устойчиви на мухъл и акари.

Възглавниците с мемори пяна стават все по-популярни. Формата на възглавницата се адаптира към структурата на рамото, врата и главата, за да облекчи натоварването от гръбначния стълб. Но те имат и недостатък - задържат топлина, което може да причини дискомфорт.

Височината на възглавницата трябва да е достатъчна, за да постави раменете, шията и главата равномерно спрямо гръбначния стълб. Твърде високите или твърде ниските възглавници могат да причинят допълнително въздействие върху гръбначния стълб и да влошат качеството на съня ви. Калъфката трябва да е с точния размер на възглавницата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама