8 неща, които нямат място в мазето ви


8 неща, които нямат място в мазето ви
Снимка: iStock/Guliver

Всеки има стари вещи в мазето си, които държи поради ред причини – сантименталност, евентуална употреба или спомени. Разбира се, хубаво е да пазим спомените си, но не всяко нещо е за мазето. В тази статия ще посочим 8 неща, които не трябва да пазите там.

Играчки

Те вече не са нужни на децата ви, но не искате да ги изхвърлите, защото ви напомнят приятни спомени. Мазето обаче не е най-подходящото място за тях, тъй като там могат да се развият микроорганизми, лаври и други, които носят потенциални болести. Ако искате да се използват за в бъдеще от детето ви или от други деца, то не ги съхранявайте там, а намерете друго място.

Книги

Да, книгите не трябва да се изхвърлят, а и пък вашите внуци могат да проявят интерес към тях. Мястото обаче не им е в мазето. Същите тези микроорганизми, които ще полепнат по играчките, ще увредят хартията. Ако не го направят, мухълът със сигурност ще го стори. По-добре ги приберете в някой шкаф, но не и на студено и влажно място като мазето.

7 НЕЩА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ, ДОКАТО ЧИСТИТЕ

Килими и черги

Дори да не ги използвате дълго, то няма и да можете, ако ги сложите в мазето. Там мухълът и влагата ще развият акари и много неприятни миризми. Накратко казано, ако искате да ги съсипете – дръжте ги в мазето.

Дърва за отопление

Да, напълно наясно сме, че няма как да ги държите в хола си. Но също така, мястото им не на влажно място, където могат да се съсипят. Препоръчваме ви барака или пък шкаф, който да е изолиран от дъждове и околните влияния на средата.

Запалими вещи

Грилове, лампи и други бързо запалими вещи не е добре да се държат в мазето, където няма да имате контрол. Нещастието дебне от всякъде, така че по-добре не го предизвикайте. А и ако не се запалят, то влагата със сигурност ще ги направи неизползваеми.

5 ГРУБИ ГРЕШКИ ПРИ ОБЗАВЕЖДАНЕТО НА ДОМА

Дървени мебели

Вече споменахме, че дървото абсорбира влагата. Но също така е чудесен дом и за различните бактерии, лаври и други организми. Не на последно място, мебелите се пукат, нарушават своята структура и стават неизползваеми.

Стари дрехи

Ако имате намерението да ги носите някога, не ги слагайте в мазето. Мухълът не се пере от някои естествени материали, а и ще станат неизползваеми. По-добре ги дарете в някой контейнер за дрехи и така да бъдете полезни на някой друг.

Електроника

Всички стари телефони, DVD, плейъри и други се развалят под влиянието на влагата и мухъла. След време те просто стават неизползваеми и ще се наложи да ги изхвърлите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама