Какво да направим при конденз по дограмата


Какво да направим при конденз по дограмата
Снимка: iStock/Guliver

Какво е конденз и как да го предотвратим? Това е често обсъждана тема, особено през есенно-зимния сезон, когато започва отоплителният сезон. Научете повече за конденза и как да се справите с него.

Какво представлява кондензът?

Кондензацията на водна пара е процес на промяна на състоянието на водата във въздуха от газ в течност. Проявява се с появата на капки вода на определени места при специфични условия.

В сградата възниква твърде висока влажност поради липсата на подходяща гравитационна вентилация. Когато в апартамента няма ефективна вентилация, въздухът, използван от обитателите в процеса на живот, т.е. дишане, миене, готвене и т.н., става все по-влажен и след превишаване на наситеността с водна пара започва да отдава обратно, причинявайки влага, например на стените, техните ъгли, в близост до прозорци и врати.

Интересно: смята се, че 4-членно семейство произвежда 10- 15 литра чиста вода във въздуха през деня!

При ефективна вентилация използваният въздух се изхвърля навън и свеж въздух се вкарва вътре. Свежият въздух съдържа повече кислород и е по-хладен от този в помещението, което означава, че при отопление е в състояние да абсорбира новата влага, произведена в сградата, която от своя страна ще бъде изведена навън от вентилационната система.

Какво да направим, за да избегнем кондензацията?

Влажността в сградата трябва да се поддържа на подходящо ниво, да има ефективна гравитационна вентилация, да се проветряват помещенията и да се отопляват до подходящи температури.

Какво да направим, когато се появи конденз?

Имайте предвид, че кондензацията върху вашата дограма не е по вина на самия прозорец, а е симптом на лошо използване на помещението, грешки в дизайна или конструкцията (или всички тези неща наведнъж).

- Повишете температурата на използване на помещението.

- Инсталирайте ефективна гравитационна вентилация.

- Ако е възможно, монтирайте уреда за отопление /печка, радиатор и други/ централно под прозореца.

- В случай, когато гравитационна вентилация съществува и е неефективна, могат да се използват вентилационни асистенти на комина.

- Поне веднъж на ден проветрявайте стаята с напълно отворен прозорец за около 5-10 минути.

- Когато видим конденз по прозорците, проветрете помещението, а след това увеличете стайната температура.

- Не премествайте мебелите директно към стените, особено външните стени, които често са най-студените в стаята. Поддържането на мебелите малко по-далеч от стените означава, че въздухът може да циркулира свободно в стаята.

- Уверете се, че изолацията на тавана не блокира вентилацията. В съвременните домове често има специално проектирани вентилационни решетки и тавански вентилационни отвори.

- Ако е възможно, инсталирайте централно отопление или подово отопление.

- Монтирайте изпускателни вентилатори в кухнята и банята. Най-добрите модели се предлагат с управление на хигростът, което означава, че те се задействат автоматично, когато влажността в помещението се увеличи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама