Боб чорба с манатарки


Боб чорба с манатарки
Снимка: vkusnoteka.bg

Уютна, полезна и много вкусна храна е бобът. Особено подходящ за студените зимни вечери. Става още по-вкусен, когато престои ден, два. Ароматите го изпълват и буквално всяка хапка е наслада за душата.

Необходими продукти:

500 г боб

1 глава лук

1 морков

парче целина

2 скилидки чесън

1 малко картофче

50 г бекон

3 сушени чушки

шепа, сушени манатарки

80 мл. олио

100 мл. домати на кубчета

1 ч.л. джоджен

1/2 ч.л. чубрица

1 к.л. червен пипер

1 к.л. девесил

черен пипер

Хималайска сол

Начин на приготвяне:

Накиснете боба във вода за 12 часа. Излейте водата. Налейте нова и го варете половин час. Излейте водата.

Прехвърлете боба в тенджера под налягане и добавете ситно нарязан лук, морков, целина, чесън и малък картоф. Налейте струя олио, поръсете с подправките, покрийте с вода, 3 пръста над боба, затворете добре капака и сложете на котлона с вдигнат фитил. Когато заври и започне да свисти бутнете фитила надолу, намалете котлона на минимум и гответе боба 50 минути до готовност.

Накиснете манатарките и сушените чушки в гореща вода, поне за 20 минути. Отцедете ги.

Изключете огъня под тенджерата под налягане, когато е готов боба, и оставете 10 минути да спадне налягането. Проверете фитила да не свисти, вдигнете го и чак тогава отворете капака.

Нарежете на ситно бекона, чушките и манатарките. Запържете ги в малко олио, добавете половин консерва домати и разбъркайте. Излейте ги в боба и го кипнете за няколко минути. Ако е необходимо добавете още малко сол на вкус.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама