Ето защо ядем баница с късмети


Ето защо ядем баница с късмети
Снимка: iStock/Guliver

Българската кухня е една от най-богатите и разнообразни в света. Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия, несъмнено баницата е едно от първите неща, които ни изникват в главата.

Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма.

Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка. Съществуват няколко различни варианта. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса - сладка и солена.

Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене. В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и големи.

По традиция на новогодишната трапеза слагаме и баница с късмети. Но замисляли ли сте се някога защо? Ето и отговорът:

В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет.

Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали, ще бъде нашият късмет през новата година. Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари. За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща, нова кола, нова работа и т.н.

Задължителен късмет в баницата е и желязната паричка. Смята се, че този, на когото му се падне, ще бъде най-богат през следващата година.

Източник: foodpanda

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама