Грешки и хитрости при правенето на сарми


Грешки и хитрости при правенето на сарми
Снимка: iStock

Сармите са едно от любимите ястия на българите, особено през зимните месеци. Почти всяка домакиня разполага със собствена рецепта, но имайте предвид, че сармите са капризно ястие и не винаги се получават така, както сте си ги представяли. Ето най-често срещаните грешки и хитрости.

Грешки:

1. Използвате постно месо

Пилешкото, пуешкото и телешкото месо са твърде сухи за подобен тип ястие, затова най-добре ги избягвайте. Ако все пак сте твърде решени да заложите на подобно, добавете и нарязан бекон.

САРМИ ОТ ПРЯСНО ЗЕЛЕ

2. Добавяте яйце

В никакъв случай не добавяйте яйце към каймата, защото това прави пълнежа жилав и сух. Когато набъбне, оризът ще се справи със скрепването на елементите, така че не се притеснявайте.

3. Използвате сурови кайма и ориз

Това може би е най-голямата грешка. Дори да сте решили, че ще заложите на “бавно готвене”, все пак трябва да запържите елементите предварително. Суровата кайма ще доведе до буци в сармите, а суровият ориз ще изтегли целия сок от месото и зелето.

 

Хитрини:

1. Бланширайте листата

Бланширайте зелевите листа за няколко минути във вряща подсолена вода. Ако искате те да имат леко кисел вкус, подобно на традиционното кисело зеле, можете да добавите и малко оцет или лимонов сок във водата, в която ще бланширате листата.

2. Застелете дъното

Сложете на дъното на съда няколко реда от това, което сте използвали за увиването им, независимо дали са зелеви, или лозови листа. Това ще ви помогне да не загорят сармите.

3. Подреждайте плътно

Така няма да изпада плънката им, дори и ако не сте успели да ги завиете добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама