Груби грешки при приготвянето на туршии


Груби грешки при приготвянето на туршии
Снимка: iStock/Guliver

Приготвянето на зимнина и затварянето на буркани е нещо изключително характерно за българските домакини. Отделя се време, търпение и средства за целия този процес, затова е изключително неприятно, когато след 3 месеца установите, че бурканите не са добре затворени или пък съдържанието им далеч не е вкусно. Ето и кои са грубите грешки, които са често срещани при приготвянето на туршии.

1. Пълните бурканите догоре

Една от най-големите грешки е да пълните буркана максимално догоре, без да оставяте въздух. Но при процесите, които се случват вътре, се отделя количество газ. Той трябва да намери място, затова е редно да сипете вода до началото на резките на самия буркан, за да не се сдобиете с шампанско, когато решите да го отворите.

2. Сипвате чешмяна вода

Най-хубав, чист и истински вкус се получава, ако използвате пречистена вода - без значение дали от кана с филтър, или минерална.

ИЗПИТАНА РЕЦЕПТА ЗА СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

3. Не измивате добре продуктите

Без значение дали правите туршия, кисели краставички или компоти, едно е сигурно – трябва старателно да измивате всички плодове и зеленчуци. Частиците мръсотия, останали по доматите, краставиците и карфиола, ще активират процеса на ферментация.

4. Пренебрегвате хряна

Хрянът е съставка, която може да убие вредните микроби и да увеличи срока на годност на туршиите. Ако приготвяте туршия или консервирате домати, задължително прибавете тази подправка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама