Икономичен кекс без млечни продукти


Икономичен кекс без млечни продукти
Снимка: cooks-and-bakes.com

Един от десертите, които се правят най-лесно са кексовете. Стават супер лесно и не изискват много продукти. Този не съдържа млечни продукти, така че е подходящ за всички хора, които имат непоносимост към лактозата или избягват храни със съдържание на мляко.

Необходими продукти:

4 яйца, разделени на жълтъци и белтъци

300 г захар

200 мл газирана вода

100 мл олио

3 ч.ч. брашно

6 г бакпулвер

2 с.л какао + 2 с.л. вода

Начин на приготвяне:

Разделете жълтъците от белтъците. Важно условие е яйцата да са на стайна температура и купата, и бъркалките, в която ще разбивате белтъците, да е идеално суха.

Разбийте белтъците заедно със захарта на сняг. Слагайте захарта постепенно докато се разбият добре. Добавете жълтъците към сместа и разбъркайте. Добавете след това газираната вода, олиото и разбъркайте отново. Накрая прибавете брашното, което предварително сте пресяли с бакпулвера. Разбийте.

В друга купа отделете 1/4 от сместа и добавете какаото. Прибавете 2 с.л. газирана вода, тъй като след добавянето на какаото тази смес ще стане по-гъста. Разбъркайте добре с телена бъркалка и оставете настрана.

Подгответе формата. Намажете я с олио и посипете леко с брашно. Изтупайте излишното количество.

За да направите шарката, сложете първо от основната смес във формата. След което изсипете 2-4 с. л. от какаовата смес върху основната, след това отново бялата смес и така редувайте докато и двете смеси свършат. Важно е да слагате на едно и също място.

Загрейте фурната на 180 С на горен и долен реотан. Печете до зачервяване и суха клечка.

Оставете да изстине извън фурната за около 20-30 минути, обърнете формата и отделете внимателно от съда. Нарежете няколко прекрасни парчета, на които да им се насладите.

Украсете с разтопен шоколад на водна баня, в който сте добавили 1 с. л олио и декорирайте с пресни плодове според сезона.

Автор: Даниела Динева, cooks-and-bakes.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама