Много вкусна гергьовска погача


Много вкусна гергьовска погача
Снимка: iStock

Предлагаме ви да си направите тази питка за празничната трапеза на Гергьовден.

Необходими продукти:

3 яйца (единият жълтък е за намазване) 

350 мл прясно мляко

3 с.л. кисело мляко

7 г суха мая

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

5 с.л. олио

1 кг брашно

масло - за намазване

100 г сирене

сусам - за поръсване

Вижте още: Спанак с яйца по оригинална рецепта

Начин на приготвяне:

От изброените продукти замесете хубаво средно меко тесто, покрийте и оставете да втаса. Разделете го на 4 еднакви топки и една по голяма, от която ще се оформи центърът на погачата.

Разточете 4 еднакво големи обли кори, намажете с масло и редете една върху друга, без последната. Разрежете ги на 16 части, всеки триъгълник разрежете по средата и промушете острия връх отгоре на долу - 2 пъти. Всяко листо завийте на руло, така се получават частите, които са външната част на погачата. Подредете ги по края на тавата, ако ви останат, и не се съберат, ги използвайте за центъра.

Другата част от тесто разточете на голяма кора, намажете с масло и поръсете със сирене. Изрежете крайчетата и навийте на руло, нарежете на дебели рулца, които подредете в центъра на тавата. Останалите парчета поставете отгоре, а от крайчетата оформете розичка или малко рулце.

Оставете погачата да втаса, след което намажете с жълтък и поръсете със сусам. Печете в загрята фурна за около 40 минути на 160 градуса.

След изваждане намажете готовата погача с масло.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама