Съвети при приготвяне на ориз + РЕЦЕПТИ


Съвети при приготвяне на ориз + РЕЦЕПТИ
Снимка: iStock

Преди да започнете да готвите ориза, задължително трябва да го изплакнете в студена вода. По този начин не само го почиствате, но и предотвратявате слепването на оризовите зърна. Ако оризът е по-стар, може дори да го накиснете за половин час. Това важи и за оризът басмати, който така ще стане по-издължен.

Когато варите ориз, той абсорбира водата в тенджерата. Затова тя трябва да е точното количество, иначе оризът се слепва и се разварява. Кафявият ориз изисква повече вода, докато белият – по-малко. Някои избират да досипват вода в процеса на готвене, за да са сигурни, че ще постигнат желаната консистенция. Готви се на слаб огън.

Когато готвите ориз на фурна, имайте предвид, че на 1 купичка се слагат 2 и 1/2 вода. Освен това е добре предварително да запържите леко ориза – така имате гаранция, че оризовите зърна няма да залепнат.

Имайте предвид, че оризът продължава да се готви и след като изключите котлона или фурната. Когато готвите ориз в тенджера, винаги го захлупвайте с капака, защото парата помага за абсорбирането на водата.

Вижте вкусна рецепта с ориз:

Вегетарианска дроб сърма

Необходими продукти: 1ч.ч ориз, 3 стръка пресен лук, 300г гъби, 4 сварени яйца, подправки (сол, черен пипер, джоджен)

Продукти за заливката: 2 големи яйца, 1ч.ч. Прясно мляко

начин на приготвяне: Гъбите и лукът се режат на ситно и се задушават заедно с ориза. Добавят се нарязаните на кубчета яйца и подправките. Сместа се прехвърля в огнеупорен съд и се добавят 4ч.ч. Гореща вода. Когато оризът стане готов, ястието се покрива с приготвената заливка и се пече докато хване коричка.

Басмати с гъби

Необходими продукти: 1ч.ч. Ориз басмати, 200г нарязани гъби, 2-3 стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, подправки (къри, кориандър, сол, черен пипер), масло

начин на приготвяне: Накиснете ориза във вода за 30мин. Загрейте маслото в дълбок тиган с капак или в малка тенджера и запържете в него лука и чесъна. Добавете гъбите и гответе 3 минути при непрекъснато бъркане. Добавете ориза, подправките и 2ч.ч. Топла вода, като продължавате да бъркате. Когато сместа кипне, сложете капака върху тенджерата, намалете котлона и изчакайте 10 минути. След това махнете тенджерата от котлона, но не вдигайте капака и оставете настрани още 5 минути.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама