Ухае на есен: Хрупкав ябълков пай


Ухае на есен: Хрупкав ябълков пай
Снимка: iStock

Този десерт е идеален за есента, тъй като съдържа съставки, които свързваме със сезона.

Необходими продукти за хрупкавия ябълков пай

за кората

1⅓ чаши (170 г) универсално брашно плюс повече за повърхността

1/4 ч.л. сол

1/2 ч.л. кристална захар

1/4 чаша охладено масло, нарязано на кубчета

3 с.л. (или повече) ледена вода

1/2 ч.л. ябълков оцет

за плънката

1,3 кг по-кисели ябълки, обелени, без сърцевина, нарязани на резени

2/3 чаши гранулирана захар

2 с.л. универсално брашно

2 ч.л. смляна канела

2 с.л. масло, разтопено

Вижте още: По американска рецепта: Тиквен пай с вкусна плънка

за хрупкавите трохи

1 чаша (125 г) брашно

1/2 чаша (100 г) гранулирана захар

1/4 чаша (50 г) светлокафява захар

1½ ч.л. смляна канела

1/4 ч.л. сол

6 с.л. охладено масло, нарязано на кубчета

ванилов сладолед за сервиране (по желание)

Начин на приготвяне:

На кората

Смесете брашното, солта и захарта в голяма купа. Добавете охладеното масло, нарязано на кубчета, и бъркайте с ръце, докато се образуват едри брашнени трохи. Смесете 3 с.л. ледено студена вода и ½ ч.л. ябълков оцет в малка купа. Поръсете върху брашнената смес, разбъркайте с вилица, докато се образуват влажни бучки, добавяйки още вода по чаена лъжичка, ако тестото за пай е сухо. Съберете тестото на топка, сплескайте на диск. Увийте в найлон, охладете за 30 минути.

Поставете решетката в центъра на фурната; загрейте фурната до 200 градуса. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност на 30-сантиметров кръг. Прехвърлете във форма за пай с диаметър 23 см. Отрежете излишното тесто.

Вижте още: Италианци полудяха по тази рецепта: Картофен пай на тиган

На ябълковия палнеж

Смесете в купа нарязаните ябълки, ⅔ чаша гранулирана захар, 2 супени лъжици брашно, 2 ч.л. смляна канела и 2 с.л. масло, разтопено. Оставете настрана на стайна температура.

На хрупкавия горен слой

Смесете 1 чаша (125 г) универсално брашно, ½ чаша (100 г) гранулирана захар, ¼ чаша (50 г) кафява захар, 1½ ч.л. смляна канела и ¼ ч.л. сол в кухненски робот. Добавете 6 с.л. охладено масло, нарязано на кубчета и разбийте, докато сместа заприлича на мокър пясък.

Равномерно разпределете ябълковата смес върху кората. Поръсете с хрупкавата смес. Печете около 40 минути, докато стане златист. Покрийте отгоре с фолио, ако покафенее твърде бързо. Сервирайте с ванилов сладолед (ако използвате).

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


  • Хороскоп за днес, 4 октомври 2024...
    Хороскоп за днес, 4 октомври 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 4 октомври 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е идеалното време да се заемете с тези витаещи задачи, които сте отлагали. Когато Луната е в благоприятна позиция, вашите енергийни нива ще бъдат високи, което ще ви помогне да постигнете повече, отколкото...

  • Късметче за всяка зодия за 4 октомври...
    Късметче за всяка зодия за 4 октомври 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 4 октомври 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Не забравяйте, че мечтите са онова нещо, на което не бива да поставяме лимити. Телец Днес ви очаква голяма печалба от тотото. Не пропускайте да пробвате късмета си. Близнаци Ден за вълнуващи емоции. Вижте...

  • Любовен цитат за 4 октомври 2024 според...
    Любовен цитат за 4 октомври 2024 според зодията

    Вижте какъв е вашият любовен цитат за днес, 4 октомври 2024, според зодията. Овен "На онзи, който има любов, никаква сила не може да противодейства. Той е човек с ново разбиране. Той живее в мир и светлина." Петър Дънов Телец "Едно простичко "Обичам те!" е по-значимо от всички пари на света!" Франк...

  • Таро карта за всяка зодия за 4 октомври...
    Таро карта за всяка зодия за 4 октомври 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 4 октомври 2024, според зодията.  Овен Карта Таро: Кралица на мечовете Днес вие носите властна личност и активна енергия. Може да изглеждате спокойни и събрани за другите, но вътрешно сте изпълнени с амбиция и желание за победа. Днес ще успеете във всичко,...

  • Печени чушки с нахут...
    Печени чушки с нахут

    Предлагаме ви една вкусна рецепта за пълнени чушки с нахут. Необходими продукти за пълнените чушки с нахут: 4 средни чушки, разполовени по дължина и почистени от семките 2 ч.ч. сол, разделена 3 с.л. екстра върджин зехтин, разделен 1 голяма глава лук, нарязана 100 г нахут от консерва,...

  • Къпана туршия от тефтера на баба...
    Къпана туршия от тефтера на баба

    Вижте как да си приготвите тази къпана туршия за зимата. Със сигурност трябва да я опитате, няма да се разочаровате. Необходими продукти за къпаната туршия за 3-литров буркан: червени чушки 250 мл вода 250 мл оцет 250 г захар 125 г сол 1 глава чесън на скилидки 1 глава целина с листата,...

виж всички виж всички
Реклама