Вкусна празнична питка за Цветница


Вкусна празнична питка за Цветница
Снимка: iStock

На Цветница (през 2023 се пада на 9 април) по традиция на празничната трапеза се слага питка. Предлагаме ви една рецепта, с която ще впечатлите всички.

Необходими продукти:

280 мл прясно мляко

70 г кисело мляко

2 яйца

2 ч.л. захар

1 ч.л. сол

1 кубче мая

50 мл олио

800 г брашно

1 ч.ч масло - за намазване на корите

Вижте още: Пияно агне по рецепта на София Лорен

Начин на приготвяне:

Първо активирайте маята, а след това разбийте яйцата и добавете останалото мляко. Пресейте брашното и с всички продукти замесете еластично тесто, което оставете да втаса на топло.

Вече втасало, отделете една малка топчица за изработване на цветята, а останалото разделете на 4 части. Разточете 4 обли кори, които поставете една върху друга, като ги намажете с масло - без последната. За център сложете чаша и отрежете на 8, като центърът трябва да остане неразрязан. Всяко листо разрежете през средата и хванете с пръсти широката част, като я промушете отдолу нагоре. През едно свийте краищата, за да се заоблят. Така става цвете с различни листенца. От малкото топче разточете кора и изрежете цветчета, които поставете по средата на питката.

Оставете да втаса и после я намажете с разбит жълтък и посипете със сусам. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не избирай този, когото светът смята за красив. Избери този, който прави света ти красив.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама