5 неща, които "добрите" родители правят, но вредят на децата


5 неща, които "добрите" родители правят, но вредят на децата
Снимка: iStock

Да бъдеш родител е нещо, което се учи „в движение” и за съжаление няма книга, която да обяснява как се прави, така че е нормално да допускаме грешки в желанието си да бъдем все по-добри. В това приключение има нагласи и неща, които смятаме, че са полезни за нашите деца, но в действителност оставят негативен отпечатък. Ето кои са грешките, които „добрите” родители несъзнателно правят.

1. Правите всичко за/вместо тях

Много родители не искат да натоварват децата си с „възрастни задължения“, но е необходимо от ранна възраст те да развият умения, които ще им позволят да станат независими. Например, вършенето на домакинска работа им дава чувство за отговорност и изгражда увереността им, тъй като виждат, че техният принос е ценен за семейството.

Направете това и ще разберете дали в дома ви има негативна енергия

2. Поставяте брака си на заден план

Грижата за децата не е извинение да оставим връзката с партньора да умре. Психолози съветват да превърнете еднаквия час за лягане в приоритет, тъй като по този начин и двамата ще функционирате по-добре на следващия ден и няма да скъсате интимността между вас. Освен това, е важно да си благодарите един на друг, че правите това или онова, да намерите хоби заедно и да си позволите да си говорите за това, което се случва и какво чувствате.

КАК ДА ОТГЛЕДАТЕ УСПЯВАЩО ДЕТЕ, А НЕ ОТЛИЧНИК

3. Принуждавате децата да ядат

Разбира се, всички родители искат децата им да се хранят здравословно, за да могат да растат здрави, но зеленчуците и плодовете не са най-привлекателният вариант в очите на малките. Всеки родител трябва да разбере, че детето знае как да слуша тялото си, така че има безпогрешен компас кога и колко трябва да яде. Ако пък имате крайно злоядо дете, не забравяйте, че храненето започва преди сядането на масата. Отглеждането на зеленчуци в градината ще ги насърчи да опитат нещо ново, а готвенето ще предизвика интерес и любопитство.

Жени с нестандартни професии

4. Цените таланта повече от усилията

Да кажете на детето си, че има талант или природна дарба, със сигурност ще го мотивира и ще му помогне да постигне успех. Но също така, насърчаването на този талант и забравянето на всичко останало, може да доведе до нарцисизъм. Експертите съветват децата да се поздравяват за усилията им, тъй като това ще нормализира упоритата работа.

Най-силните жени са като феникс - те винаги се издигат от пепелта

5. Решавате всичките им проблеми

Всеки родител иска детето му да живее щастливо без никакви притеснения, но всички преминаваме през лоши моменти. Когато се опитвате да опазите мъниците от всичко негативно, няма да им направите услуга. Най-доброто, което можете да направите, е да ги научите да решават проблемите си сами, за да станат по-уверени и независими.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама