6 неща, които трябва да спрем да казваме на децата си


6 неща, които трябва да спрем да казваме на децата си
Снимка: iStock

Всеки родител знае, че отглеждането на деца не е лесна задача. Стандартите на възпитание са се променили с времето и докато майките ни се стараеха да сме нахранени и спретнати, ние залагаме повече на това да учим децата си да поставят лични граници. Днес ще поговорим за нещата, които трябва да спрем да казваме на малчуганите и с какво да заменим въпросните фрази.

1. НЕ трябва да учим децата си да бъдат послушни, а да казват „не“ и да приемат „не“ за отговор

Много важно умение е да знаете как и кога да кажете „не“. В детството можем да използваме това умение, за да защитим любимите си играчки от други деца, а в зряла възраст ни помага да запазим личните си граници. Важно е да уведомите детето си, че може да откаже да направи нещо, което не харесва, но също така трябва да е наясно с факта, че другите могат да направят същото.

Вижте още: Обичам детето си безкрай, но мразя да играя с него

2. НЕ талантът е важен за постигане на успех, а трудът и постоянството

Както се казва, постоянството винаги печели състезанието. Почти всеки може да се научи да рисува, пее или танцува, ако е достатъчно упорит и готов да отдели достатъчно време за това. Разбира се, някои хора са по-способни в точните науки, докато други предпочитат езици или литература, но можете да научите почти всичко, без да имате специфичен талант.

3. НЕ трябва да избягват трудностите, а да се научат как да се справят с провала

Със сигурност не искаме децата ни да повтарят собствените ни. Но всеки греши, нормално е. По-добре е да оставите детето си да взема собствени решения и да се учи от грешките си. Целта не трябва да бъде избягване на провал, а спокойно приемане на въпросния провал. Можете съзнателно да ги оставите да сбъркат, така че да се научат как да се справят с провала грациозно.

4. НЕ трябва да им казваме, че големите деца не плачат, а да им помогнем да се справят с емоциите си

Плачът е един от начините за облекчаване на стреса и е важен както за деца, така и за възрастни. Когато бебето плаче, много родители се чувстват зле, мислейки, че правят нещо нередно. Това е родителски стимул, който предизвиква силна емоционална реакция. Важно е да не потискат емоциите си, а да ги преживеят - е ценно преживяване както за възрастни, така и за деца. Ние сме отгледани в поколение, което казва „момчетата не плачат“, а децата винаги се държат добре, за да не бъдат наказвани. Истината е, че това е причинило толкова много проблеми с гнева и депресията при възрастните сега. Защо крещим на децата за емоционален изблик след дълъг ден, когато са уморени? Абсолютно нелепо е да държим децата на по-висок стандарт за емоционален контрол от възрастните.

5. НЕ трябва да бъдат приятели с всичките си връстници, а само с тези, които искат

Сигурно ви се е случвало, когато изпратите децата си на лагер или просто отидете да площадката, да кажете нещо от рода на „Намери си приятели“. Но по някаква причина може да забравим да кажем, че не всички деца са мили и заслужават приятелството им. Някои деца може да не искат да бъдат приятели с нашите деца и това също е нормално. Страхотно е, когато децата се сприятеляват, но няма нужда да бъдете приятели с всички наоколо.

6. НЕ трябва да ги учим, че възрастните знаят всичко и винаги са прави

Децата винаги задават милиони въпроси и някои от тях могат да бъдат толкова трудни, че просто не знаем как да им отговорим. А някои неща просто не знаем, като колко звезди има на небето, каква е температурата на Марс и много други неща. Правилното нещо, което трябва да кажете тук е „нека разберем заедно“, а не „защото аз знам най-добре“.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама