Що е то „майчинска депресия” и как да се преборите с нея?


Що е то „майчинска депресия” и как да се преборите с нея?
Снимка: iStock/Guliver

Доста проучвания, проведени от Gallup през 2012 г., разкриват че неработещите жени с малки деца у дома са по-склонни да изпитват гняв и тъга. В общи линии, голяма част от майките, които са се отдали на отглеждането на детето си за повече от година и половина, са били диагностицирани с депресия или някакво емоционално разстройство.

Постоянният информационен поток непрекъснато намеква, че майката, която стои вкъщи, трябва да е благодарна за привилегията да отглежда децата си, но и да се чувства виновна, като се оплаква от същата тази привилегия. В един прекрасен момент се оказва, че младата майка се бори, освен с капризите на невръстното си дете, но и със социалната изолация, „фрактурата на самоличността” (обикновено придружена от промяна в кариерата), полагането на непризнат и неплатен труд и уникалната обществена стигма, прикрепена към думата „майчинство“. За някои жени оставането у дома е избор, за други е финансова и логистична необходимост.

За да помогнем за управлението на безпорядъка на емоциите, който може да тежи дори на най-решителната майка, днес ще ви запознаем с д-р Ализа Пресман, директор на клиничното програмиране на родителския център Маунт Синай в Ню Йорк.

За връзката между липсата на сън и депресията

Част от това да си майка е да осъзнаваш, че ще спиш по-малко през следващите няколко години от живота си. Трябва да направите всичко възможно, за да освободите съзнанието си и да заспите. Особено ако имате мисли за безполезност, липса на интерес към каквото и да е, намалена енергия или раздразнителност.

Няма да се лъжем, но липсата на сън поражда ужасен цикъл. И тъжната част е, че половината време майките не спят, защото се опитват да бъдат по-добри майки. Те се опитват да направят вкусен обяд, да изгладят всички дрешки, да организират перфектното парти за рожден ден. А това, от което се нуждаят децата, е мама, която е спала цяла нощ. Много от нещата, които правим в услуга на нашите малчугани, всъщност подкопават начина, по който преживяваме майчинството си. Защото тези неща ни правят луди. И защото нищо от това няма значение за благополучието на детето ви. Вашето благополучие като майка, вашето собствено удовлетворение и щастие като личност е това, което ще се отрази върху връзката ви с детето ви.

За връзката между социалната изолация и депресията

От съществено значение е да намерите начин да не се изолирате, независимо дали това е сприятеляване с други майки в парка, или делигиране на отговорностите към вашия партньор. Никога не се срамувайте да кажете, че се чувствате изолирани. Наистина е трудно да се направи, но бързо ще разберете, че хората реагират много състрадателно и често пъти са в същата позиция.

Въпреки че социалните медии могат да бъдат изключително токсични, те имат своите ползи, особено ако ги използвате, за да се свържете с други хора, да почерпите знание,опит или вдъхновение. Социалните мрежи стават вредни, само ако ги използвате, за да следвате хора, които ви карат да се чувствате още по-зле.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама